Nieuws/Financieel
2354809
Financieel

Arcadis kiest scherper in Azië en het Midden-Oosten

Premier Mark Rutte bezocht in april een stedenbouwproject van Arcadis in Hongkong

Premier Mark Rutte bezocht in april een stedenbouwproject van Arcadis in Hongkong

Ingenieursbureau Arcadis brengt meer focus aan in de activiteiten in Azië en het Midden-Oosten. Dat moet voorkomen dat het concern lang op haar geld moet wachten.

Premier Mark Rutte bezocht in april een stedenbouwproject van Arcadis in Hongkong

Premier Mark Rutte bezocht in april een stedenbouwproject van Arcadis in Hongkong

Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Oosterveer van Arcadis in gesprek met De Telegraaf naar aanleiding van de publicatie van de halfjaarcijfers. Daaruit blijkt dat de nettoschuldpositie omlaag is gegaan van €514 naar €468 miljoen, waardoor de bankafspraken minder knellen. Een aantal analisten maakte zich daar zorgen om in de afgelopen maanden. „We hebben meer vorderingen geïnd, onder meer van Saoedi-Arabië”, zegt Oosterveer.

Focus

Dat de omzet in deze regio is gedaald is een gevolg van eerder ingezet beleid. „Dat is een bewuste keuze. We hebben al eerder aangekondigd dat we zaken willen doen met bedrijven of overheden waarvan we weten dat we ons geld zullen krijgen”, zegt de bestuursvoorzitter. Arcadis worstelde de afgelopen jaren met de debiteuren in deze regio, onder meer als gevolg van de lagere olieprijs. Het ingenieursbureau blijft er echter wel actief. „Het Midden-Oosten verlaten we niet, want daar is nog genoeg werk te vinden. We brengen alleen meer focus aan.”

Arcadis heeft zich ten doel gesteld om de betalingstermijn van vorderingen in de komende jaren terug te brengen naar 86 dagen, waar dat eind juni 91 dagen was. Dat lijkt niet heel ambitieus, want een aantal jaren geleden hoefde Arcadis slechts twee maanden te wachten op haar geld.

„Ik heb daar ook aan moeten wennen, maar we wijken met onze invorderingstermijn niet af van wat gebruikelijk is bij onze concurrenten. En ik vraag me af of dit ook gaat veranderen, want in een aantal regio’s is de betalingsmoraal anders”, zegt Oosterveer, die hiervoor werkte voor adviesbureau Fluor.

De komende maanden wil de Arcadis-topman gebruiken om de activiteiten in Azië te stroomlijnen onder leiding van Gregg Steele. Hij volgt Stephanie Hottenhuis op, die over een paar weken aantreedt als topvrouw van accountantskantoor KPMG.

Lager pitje

Arcadis heeft besloten om zich op een aantal landen in Azië te richten: Hongkong, China, Maleisië, Singapore, Vietnam, Thailand en De Filippijnen. „In Azië hebben we een aantal landen gedefinieerd. We willen niet elk project najagen, die soms ook verliesgevend zijn, maar willen weloverwogen kiezen voor projecten. De rest zetten we op een lager pitje.”

Nu is Arcadis bijvoorbeeld ook actief in Indonesië. Betekent dit dat daar de activiteiten worden afgebouwd? „Er is geen sprake van een reorganisatie, dat leidt alleen maar tot onrust, terwijl we ons personeel goed kunnen gebruiken. De komende maanden zullen we kijken hoe we verder gaan in onder meer Indonesië.”

Arcadis haalde slechts een bescheiden omzetgroei op eigen kracht in het afgelopen halfjaar. Ook het orderboek was van vrijwel dezelfde omvang als een jaar geleden. „Dat lijkt niet indrukwekkend, maar we hebben een aantal opdrachten in de Verenigde Staten binnengehaald, die nog ondertekend moeten worden. In het derde kwartaal zullen we daar een verbetering zien”, belooft de Arcadis-topman.

De marge als geheel stond onder druk, met uitzondering van de Verenigde Staten. „Dat is het gevolg van kostenbeheersing en het binnenhalen van nieuw werk”, aldus de bestuursvoorzitter.

Winkeldochter

Uit de cijfers blijkt ook dat architectendivisie CallisonRTKL slecht presteerde in het afgelopen halfjaar. RTKL stond gedurende negen maanden in de etalage, maar Arcadis vond geen koper. Het afgelopen half jaar daalde de winst voor financiële baten, lasten en afboekingen (ebita) van RTKL echter met 35%. De cijfers worden nog steeds apart gerapporteerd. „Een nieuwe verkooppoging sluit ik uit, want dat brengt nog meer onzekerheid met zich mee richting personeel. Het is niet zo dat we met RTKL in de maag zitten, want er is een nieuw bedrijfsplan opgesteld. Ik verwacht hierdoor betere resultaten”, zegt Oosterveer.

Hoewel het Arcadis beter lukt om haar geld binnen te krijgen, zijn er nog andere onzekerheden. De biomassacentrale in Brazilië, waar Arcadis voor bijna €100 miljoen garant voor staat, leed het afgelopen halfjaar weer een verlies van €5 miljoen. Het jaar van de waarheid is 2019, want moet de centrale verkocht zijn, aldus Oosterveer.

En er zijn nog een aantal posten op de balans die mogelijk kunnen leiden tot afboekingen. De geactiveerde goodwill bedraagt nog altijd een miljard, net zo groot als het eigen vermogen van Arcadis. „Onze accountant is daar ook kritisch op. Toch heeft dat niet geleid tot afboekingen. Daar houd ik me aan vast”, zegt de ceo.