Nieuws/Financieel
2355814
Financieel

Beursup(slot): AEX spurt met klein verzet over jaartop heen

Stichting Amsterdam Gay Pride opende samen met hun ambassadeurs en een afvaardiging van Deloitte de handel en markeert hiermee de start van Pride Amsterdam 2018. Het thema dit jaar is: ‘Heroes’.

Stichting Amsterdam Gay Pride opende samen met hun ambassadeurs en een afvaardiging van Deloitte de handel en markeert hiermee de start van Pride Amsterdam 2018. Het thema dit jaar is: ‘Heroes’.

De Amsterdamse beurs ging vrijdag met een bescheiden winst over de streep. Signify en Altice wisten het peloton van AEX-fondsen achter zich te houden. In de Midkap had SBM het geel stevig over de schouders. Bij de kleinere fondsen droeg Beter Bed de rode lantaarn.

Stichting Amsterdam Gay Pride opende samen met hun ambassadeurs en een afvaardiging van Deloitte de handel en markeert hiermee de start van Pride Amsterdam 2018. Het thema dit jaar is: ‘Heroes’.

Stichting Amsterdam Gay Pride opende samen met hun ambassadeurs en een afvaardiging van Deloitte de handel en markeert hiermee de start van Pride Amsterdam 2018. Het thema dit jaar is: ‘Heroes’.

door Mark Garrelts

De AEX eindigde met 0,5% hoger bij een stand van 576,34 punten, een aanscherping van de jaarpiek eerder deze week en tevens het hoogste niveau sinds medio 2001. Op weekbasis kreeg de hoofdgraadmeter er 0,7% bij. De AMX dikte 1,2% aan bij 785,78 punten.

Beurzen elders in Europa hielden ook de wind in de rug. Parijs en Frankfurt gingen 1% en 0,4% winst.

In de middag kregen beleggers een sterk Amerikaans groeicijfer voorgeschoteld. Dat gaf houvast aan de koersen op het Damrak. De groei over het vorige kwartaal kwam uit op 4,1% tegen 2,2% een kwartaal eerder. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheerder, benadrukt dat alle signalen op groen staan voor de economie in de VS met de hoogste groei sinds 2014. Wall Street kwam vanmiddag kalm uit de startblokken.

Volgens Bender zal de handelsdeal tussen Amerika en de Europese Unie eerder deze week ook de terughoudendheid die eerder zichtbaar was in de orders voor duurzamegoederen in de VS deels wegnemen en de weg vrij maken voor de Federal Reserve om het gekozen rentepad met twee nieuwe rentestappen later dit jaar uit te gaan voeren. „Het is nu afwachten in hoeverre Trump ook nog zaken kan gaan doen met de Chinezen die echter geen haast meer zullen hebben na de economische stimulering begin deze week.”

De vermogensbeheerder voorziet dat de komende tijd onder meer de financiële waarden ING en Aegon die recent de weg omhoog hebben gevonden verder in de belangstelling van beleggers komen te staan. Ook ziet hij brood in het eerder deze maand geplaagde SBM Offshore hoewel de opgaande lijn bij de olie-dienstverlener volgens hem nog wel moet worden bekrachtigd.

Sectoren die aanvankelijk nog hebben geprofiteerd van de gevolgen van het handelsconflict kunnen het moeilijker gaan krijgen, stelt Bender. Verder kijkt hij naar de resultaten van het onder vuur liggende Tesla, de fabrikant van elektrische wagens, die volgende week naar buiten komen. „ De ontwikkeling van de obligatiekoers bij Tesla is een goede graadmeter als een kanarie in de kolenmijn.”

Verlichting verrast

Signify, het voormalige Philips Lighting, werd 2,9% meer waard ondanks een omzetwaarschuwing. Eerder op de dag was de winst nog een stuk groter. Het Nederlandse verlichtingsbedrijf wordt minder hard geraakt in vergelijking met concurrenten Osram en Zumtobel, benadrukken analisten bij Degroof Petercam. Signify verdubbelt verder zijn aandeleninkoopprogramma tot €300 miljoen. Arcelor Mittal was ook in de voorhoede te vinden met een plus van 1,8%.

Altice kon eveneens 2,9% bijschrijven. Telecombedrijf zou opnieuw telecommasten verkopen, dit keer aan de Amerikaanse investeerder Blackstone. Morgan Stanley ging Altice opnieuw volgen en beoordeelde het Franse bedrijf vanochtend als een ,,groot telecombedrijf met een kleine marktwaarde”.

De verzekeraars konden ook op kopersinteresse rekenen. ASR en NN Group koersten 1% respectievelijk 0,8% hoger.

Shell-concurrent BP troefde met de grootste overname ($10,5 miljard) in ruim tien jaar van alle onshore olie- en gasactiviteiten van BHP Billiton concurrenten af voor toegang tot deze Permian-voorraden in de VS. Na de bedruktheid over de resultaten de voorgaande dag klom het aandeel 0,7%. Branchegenoot Exxon Mobil kwam met tegenvallende winstcijfers naar buiten.

Digitale dataleverancier RELX (-1,7%) daarentegen werd onderin het meest verkocht.

In de Midkap was de hoofdrol weggelegd voor SBM Offshore met een koerssprong van 9,6%. De melding van de oliedienstverlener licht in zijn Braziliaanse dramadossier te zien, klonk beleggers als muziek in de oren. ING ziet nu ’180 graden’ verandering. Het concern, dat eerder met justitie tot een deal kwam na klachten over oneerlijke verkooppraktijken, schikte voor $299 miljoen met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en de Braziliaanse overheid. Dat bedrag komt grofweg overeen met de reservering die SBM Offshore had aangehouden.

Maaltijdbezorger Takeaway kreeg ook de handen op elkaar en won 4,1%. Een koopadvies van ING, dat het fonds achter Thuisbezorgd.nl begon te volgen werkte flinke animo in de hand. Het kan zijn leidende positie versterken, aldus de analisten.

FlowTraders werd door beleggers gedumpt met een aderlating van 11,9% tot gevolg. De marketmaker meldde minder goede resultaten over het tweede kwartaal, afgezet tegen de jaarstart. Zijn veel gevolgde net trading income viel meer terug dan verwacht. Het dividend was boven marktconsensus. Maar een recordjaar ligt in het verschiet, meldt FlowTraders. ING-analisten wijten de teruggang heel specifiek aan de lagere volatiliteit, het verdienmodel blijft op langere termijn sterk. Intertrust werd in de slipstream van Flow Traders 2% omlaag getrokken

KBC Securities krikte zijn advies voor natuurvoedingsbedrijf Wessanen (+3,1%) dat vorige week nog in de uitverkoop ging op van hold naar buy.

Smallcap Beter Bed kachelde 9,2% achteruit. De beddenverkoper kon zijn Duitse nachtmerrie met giftige stoffen in matrassen in het vorige kwartaal niet van zich afschudden. De resultaten waren een schok voor zakenbank NIBC, ING sluit zich bij het pessimisme aan en KBC verlaagde het koersdoel. Het beddenbedrijf wil Hugo van den Ochtend per 1 september aanstellen als nieuwe cfo.

De Nederlandsche Apparatenfabriek (+4,4%) liet de halfjaarwinst met 82% stijgen en zag de opbrengsten in de eerste zes maanden met een tiende stijgen.

Iedere ochtend gratis relevant financieel nieuws op een rij met de DFT Nieuwsbrief. Meld je hier aan!