Nieuws/Financieel
2357802
Financieel

Economie VS blaakt van gezondheid

Gesteund door het effect van de grootschalige belastingverlagingen heeft de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal als een tierelier gedraaid met een plus van 4,1% op jaarbasis. Dat komt naar voren uit de eerste schatting van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De sterkste groei van 's werelds grootste economie sinds 2014 was iets minder krachtig dan de verwachting van economen die in doorsnee een toename van 4,4% hadden voorzien. In het eerste kwartaal kwam de groei nog uit op een opwaartse bijgestelde plus van 2,2%.

Het vertrouwen bij consumenten in de VS staat dicht tegen een hoogtepunt. Ook de Amerikaanse arbeidsmarkt laat een zonnig beeld zien met een werkloosheidsniveau van rond 4% van de beroepsbevolking.

Trump: Groot succes

Voor de Amerikaanse president Donald Trump boden de positieve groeicijfers de ideale kans om zijn 'America First'-beleid een groot succes te noemen. Trump kondigde na de publicatie van de cijfers direct een persmoment aan. Hij noemde de data ’amazing’, benadrukte dat het hier om een soort historische omslag gaat en voorspelde ook voor het derde kwartaal ’voortreffelijke’ groei.

,,De economie doet het redelijk goed”, zo zei ook Michael Feroli, een van de meest vooraanstaande economen van de bankconcern JPMorgan Chase. ,,Het zal echter moeilijk worden om dit lang vol te houden.”

Handelsspanningen

De toenemende handelsspanningen in de wereld kunnen er volgens economen voor zorgen dat de groei van de Amerikaanse economie de komende tijd weer zal gaan afzwakken. De VS vechten een handelsvete uit met onder meer China en de Europese Unie. Ook zijn er kenners die erop wijzen dat het effect van de belastingverlagingen op een gegeven moment uitgewerkt is.

Het groeicijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken. Naar verwachting gaat de Fed dit jaar nog twee keer de rente verhogen. In juni krikte de Fed de rente voor de tweede keer dit jaar op.