Nieuws/Financieel
2357975
Financieel

Duikvlucht Twitter op lager Wall Street

New York - Wall Street is met verlies aan het weekend begonnen. De beurzen in New York werden vrijdag gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van Twitter, Intel en ExxonMobil. Na de stijgingen van de afgelopen weken verzilverden sommige beleggers ook wat van hun koerswinsten. Het aandeel Twitter was de grote verliezer met een koersval van 20,5%.

De Dow Jones-index sloot 0,4% lager, terwijl de breder samengestelde S&P 500 0,7% zakte. Technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 1,5% omlaag.

Twitter (-20,5%) meldde voor het derde kwartaal op rij winst te hebben geboekt, terwijl het een jaar geleden nog verlies leed. Het aantal gebruikers van het sociale medium liep echter terug, omdat Twitter optreedt tegen nepaccounts en slinkt dit jaar naar verwachting verder. Facebook (-0,8%) ging nog iets verder omlaag na de koersdreun van 19% op donderdag.

Amazon (+0,5%) profiteerde de afgelopen verslagperiode van een toename van online winkelen en gestegen vraag naar clouddiensten, waardoor het bedrijf een recordwinst in de boeken kon zetten. Topman Jeff Bezos verwacht dat de webwinkelreus die stijgende lijn voort kan zetten.

Intel

Een brede keur aan andere bedrijven kwam ook met cijfers op de proppen. Chipgigant Intel (-8,6%) boekte een recordomzet en stelde zijn verwachtingen opwaarts bij, maar beleggers hadden meer verwacht.

De farmaceuten Merck (+1,4%) en AbbVie (-3,6%) waren eveneens positiever over de rest van het jaar en verhoogden hun prognoses voor de winst per aandeel. Colgate-Palmolive (-0,4%), bekend van tandpasta en zeep, zag zijn winst en omzet stijgen. Olie- en gasconcerns ExxonMobil (-2,8%) en Chevron (+1,7%) rapporteerden dankzij gestegen olieprijzen hogere resultaten.

De economie in de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal met 4,1% gegroeid, zo bleek uit een eerste raming van de overheid. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde verheugd.