Nieuws/Financieel
2359202
Financieel

Groot Handelsgebouw verdwijnt van beurs

Rotterdam - Groothandelsgebouwen verdwijnt van de beurs in Amsterdam. De uitbater van het Groot Handelsgebouw naast het Centraal Station in Rotterdam wordt, inclusief schuld, voor circa 90 miljoen euro overgenomen door de Amerikaanse investeerder HighBrook.

Er werd al een tijdje gewerkt aan de verkoop. Vrijdag is de deal afgerond. Direct daarop hebben directeur Marius Meurs en de commissarissen van Groothandelsgebouwen hun functies formeel neergelegd. Beursuitbater Euronext is verzocht de handel in certificaten van het bedrijf op te schorten met ingang van 1 augustus.

Verzamelgebouw

Het Groot Handelsgebouw werd in 1953 geopend als verzamelgebouw voor groothandelaren. Na de Tweede Wereldoorlog was er in Rotterdam een grote behoefte aan bedrijfs- en kantoorruimte. Een van de architecten was Huig Maaskant, die later ook de Euromast ontwierp.

De beursnotering dateert van 1984, onder de naam Groothandelsgebouwen. Het plan was ooit om elders in Rotterdam nog een Groot Handelsgebouw neer te zetten, maar daar is het nooit van gekomen. De onderneming, die dus slechts één gebouw beheerde, was de laatste paar jaar meerdere malen in gesprek met geïnteresseerde partijen over een overname.

€56,92 per aandeel

Aandeelhouders en certificaathouders van de onderneming kunnen begin volgende maand in totaal zo'n 56,92 euro per aandeel of certificaat tegemoet zien. Formeel vervallen de aandelen en daarmee de certificaten op het moment dat de vereffening van Groothandelsgebouwen door de Stichting Vereffening Groothandelsgebouwen zal zijn afgewikkeld.

De vertrekkende topman Meurs laat weten zich vanaf nu weer op zijn eigen bedrijf, Falcon Street, te richten. Hij was sinds 2005 directeur van het beursgenoteerde bedrijf achter het grote bedrijfsverzamelgebouw naast het Centraal Station in Rotterdam.