Nieuws/Financieel
235927311
Financieel

Onverwacht forse daling Duitse industriële productie

Wiesbaden - De productie van de Duitse industrie is in oktober met 1,7 procent gedaald. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau. Het gaat om een aanzienlijk lager cijfer dan in doorsnee werd verwacht.

Economen rekenden gemiddeld op een stijging van de productie met 0,1 procent. In september nam de industriële productie in Duitsland met 0,6 procent af.

De industrie in de grootste economie van Europa kampt met verschillende problemen. Enerzijds zitten handelsspanningen de exportgerichte Duitsers dwars. Daarnaast zwakt de wereldwijde economische groei af en staat de auto-industrie van het land voor een haperende overstap naar elektrisch en geautomatiseerd rijden.

Fiscale maatregelen

De roep om fiscale maatregelen om de economie te stimuleren, zoals opgevoerde overheidsuitgaven of belastingverlagingen, wordt in Duitsland steeds sterker. Tot nu toe heeft de Duitse regering daar geen gehoor aan gegeven, omdat de economie van het land niet in een crisis zou verkeren.

ING-econoom Carsten Brzeski ziet weinig aanwijzingen voor verbetering in de Duitse industrie in de komende maanden. Orderboeken lopen terug, terwijl bedrijven met hoge bedrijfsvoorraden blijven zitten.