Nieuws/Financieel
2360410
Financieel

Beursagenda: Apple en banencijfer geven richting

Goede week achter de rug, Federal Reserve, banencijfer en kwartaalcijfers wachten op beleggers.

Goede week achter de rug, Federal Reserve, banencijfer en kwartaalcijfers wachten op beleggers.

Na de winstreeks op het Damrak wacht beleggers deze week een nieuwe reeks bedrijfsresultaten. Gemelde cijfers van afgelopen weken zorgden voor sterke koersschommelingen. Dat patroon wordt met Apple en ING een voorproefje van komende week, denken marktvorsers. Maar macrocijfers domineren het sentiment.

Goede week achter de rug, Federal Reserve, banencijfer en kwartaalcijfers wachten op beleggers.

Goede week achter de rug, Federal Reserve, banencijfer en kwartaalcijfers wachten op beleggers.

Op de serie kwartaalresultaten van afgelopen week, met enorme koersuitschieters omhoog en omlaag, boekte de AEX-index uiteindelijk een winst van 0,7% tot 576,24 punten.

Dit jaar verdienden beleggers daarmee 5,8% op de AEX, 8,2% met herbelegd dividend. ArcelorMittal en Randstad verdienden deze week 7% voor beleggers. Zwaargewichten Shell en ASML eindigde met Aalberts en Altice onderin de index.

Bij de Midkappers won SBM 17%, onderin raakte het aandeel Sligro, voor FlowTraders (-13%) zo'n 19% waarde kwijt.

Draghi stut

ECB-president Draghi gaf de markt vorige week zekerheid: geen stijging van de ultra lage beleidsrente tot zeker de zomer van 2019.

Het sentiment werd volgens beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN Amro Mees Pierson bepaald door het handelsconflict.

De VS sloten ogenschijnlijk een gedetailleerd handelsakkoord met de Europese Unie na de bijeenkomst tussen president Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. ,,Maar die geeft nog onvoldoende zekerheid, er is niets concreet vastgelegd.”

Nog altijd blijven van beide kanten importheffingen opgelegd, die producenten en consumenten in de VS en de EU-landen financieel raken.

Grote vermogensbeheerders reageerden en maakten volgens Morningstar deels al de overstap van Amerikaanse aandelen naar obligaties. Amerikaanse staatsobligaties werden 4% waard afgelopen week.

ADP-banencijfer

Het vrijdagmiddag gemelde Amerikaanse groeicijfer met 4,1% op jaarbasis gaf optimisme. Dat effect zal maandag de handel stutten. Het Amerikaanse cijfer over duurzame groei afgelopen maand viel analisten juist tegen.

,,Daarmee worden komende woensdag het ADP-banencijfer, vooral het uurloon, het overheidsrapport over banen vrijdag en het aantal werkloosheidsaanvragen zeer relevant”, aldus macro-econoom Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

,,Het gaat wel goed, maar beleggers kijken altijd vooruit. Je gaat de bocht niet door als je niet weet wat je om de hoek wacht”, zo duidt hij de zorg in wielertermen.

Volgens Chris Jongbloed van Saxo Bank wordt het vooral een ‘macroweek’. Amerikaanse huizencijfers, hypotheekaanvragen en inkoopmanagercijfers over juni zijn bij elkaar een betrouwbare barometer over de richting van de grootste economie ter wereld.

China meldt dinsdag op zijn beurt de inkoopmanagersindexcijfers. Uit Europa komen inflatiecijfers en de Federal Reserve verklaart woensdag in de VS de richting van het centralebankenbeleid, getipt door alle marktvorsers als een ’moetje’ voor beleggers.

Duitse inflatie

Jongbloed: ,,Maar ook het rentebesluit van de Bank of England donderdag en de inflatiecijfers van maandag vanuit Duitsland worden voor Nederlandse beleggers belangrijk.”

Vrijdagavond sloot Wall Street met verlies. Vooral de Nasdaq (-1%) was wederom toonbeeld van zorgen. Technologieaandelen verloren wederom na de koersdaling van Facebook donderdag nabeurs. De sociale mediareus verloor op tegenvallende kwartaalresultaten bijna een vijfde van zijn beurswaarde. Facebook raakte in het afgelopen kwartaal drie miljoen Europese gebruikers kwijt.

Topman Mark Zuckerberg schreef dat toe aan te scherpe Europese privacyregelgeving. Die teruggang zou repercussies voor alle Amerikaanse tech-bedrijven werkend met data kunnen krijgen.

De stroom bedrijfsresultaten neemt komende week iets af. In Nederland staan Air France-KLM, DSM, Galapagos, Wolters Kluwer, Intertrust, Takeaway.com - dat door ING op het schild werd gehesen - en Basic-Fit op de agenda. Maar het accent ligt op AEX-zwaargewicht financial ING.

Scoort Heineken?

,,Ook het resultaat van het Zwitserse Credit Suisse kan relevant worden voor de financials in Nederland”, tipt Bender. ,,Heinekens kwartaalcijfers worden interessant om te zien in hoeverre de brouwer meeprofiteert van het WK voetbal-effect, zoals concurrent ABInbev al gescoord heeft.”

Alle ogen zullen op Wall Street, na het echec in technologieaandelen, op Apple’s vooruitblik gericht zijn. Want het tweede kwartaal traditioneel ’the most boring’, waarschuwden marktvorsers tegen Marketwatch. Nieuwe modellen komen pas in september op de markt. Verder openen BP, Siemens, Lufthansa en Time Warner de boeken.

Econoom Bender kijkt expliciet uit naar de resultaten van Caterpillar. ,,De verkopen naar opkomende markten van hun zware machines zal ook iets zeggen over de groei bouwprojecten in groeimarkten. Dat cijfer”, zegt hij, ,,toont hoe ver we zijn in de aanhoudende handelsoorlog die ons allen treft.”

Elon Musk

Vuurwerk zullen ten slotte hoe dan ook de resultaten op woensdag van Tesla en vooral de conference call van topman Elon Musk opleveren, is de inschatting na forse uithalen van de investeerder.

Bij dit goede sentiment is ondanks het volatiele beursklimaat het niet slim om als belegger de vakantietas te pakken, meent Jongbloed van Saxo Bank. ,,Niemand wil de kans op de volgende bull market missen. Ga niet naar het strand. Draghi wijzigde niets aan het steunbeleid. Als ook de Federal Reserve het kruit droog houdt, dan gaan we door de volgende technische grens omhoog.”

Elke ochtend direct op de hoogte van al het financiële nieuws? Meld je hier aan voor de gratis DFT Nieuwsbrief.