Nieuws/Financieel
2360656
Financieel

Veel cryptobeleggers hebben nog geen ervaring met investeren

Investeren in crypto’s is gokje

De waardestijging van cryptovaluta was voor veel beleggers reden om digitale munten aan te schaffen. Sinds de sterke koersdaling is de belangstelling echter flink bekoeld. Stilte voor de storm of is de consument zich echt bewust van de risico’s van cryptovaluta?

Nog steeds is de bitcoin de meest bekende cryptomunt. Maar een beetje cryptokenner haalt zijn neus daarvoor op: bitcoin is uit. Vandaag de dag moet je juist investeren in ethereum of in litecoin, zoals diverse internetfora suggereren. En de stratis en de ripple zijn, aldus die fora, ook niet te versmaden.

De bovengenoemde cryptomunten zijn slechts een paar voorbeelden waaruit kan worden gekozen. Op dit moment bestaan maar liefst meer dan 1300 verschillende cryptocurrencies die op tientallen verschillende platformen worden verhandeld, aldus de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Menigeen voelt zich dan ook een loser omdat hij nog niet eens heeft geïnvesteerd in tenminste één cryptomunt. De VEB is het daar niet mee eens: de vereniging ziet het handelen in cryptocurrencies vooral als het speculeren op prijsstijgingen of -dalingen van een digitale munt zonder dat daarvoor een onderliggende waarde bestaat.

Stuk jonger

Toch konden veel beleggers de verleiding van de koersstijgingen begin dit jaar niet weerstaan. In februari bleek het aantal in crypto’s beleggende huishoudens te zijn gestegen naar 490.000, blijkt uit onderzoek van Kantar TNS. In september 2017, net voor de enorme koersstijgingen, ging het nog om slechts 135.000 huishoudens.

Beleggers in crypto’s hebben een ander profiel dan de ’klassieke’ belegger, die op latere leeftijd na het opbouwen van kapitaal in aandelen en obligaties stapt. Veel cryptobeleggers hebben nog geen eerdere ervaring met investeren.

Dat zegt onderzoeker Reg van Steen van Kantar TNS. „Beleggers in crypto’s zijn een stuk jonger (38 jaar tegen gemiddeld 51 jaar voor traditionele beleggers). Ze worden aangetrokken door de enorme koersstijging, en wagen met een klein bedrag een gokje. Maar mensen stappen niet onbesuisd met hun hele vermogen in.”

Weinig stimulerend

Zo hard als de koersen eind vorig jaar opliepen, zo snel zijn de prijzen van cryptomunten dit jaar weer gedaald. Van Steen vermoedt dat het aantal beleggers daardoor ook nauwelijks is gestegen: „In januari kostte een bitcoin nog $14.000, dat is nu gedaald naar rond de $8000. Er is dus geen reden meer om heel enthousiast in te stappen.”

Ook de totale marktwaarde, dus het aantal cryptomunten vermenigvuldigd met hun waarde, is gehalveerd. In februari bedroeg die in totaal nog $600 miljard, nu is dat ongeveer de helft. Van Steen: „Ook dat stimuleert niet.”

Bij Cyper Capital, een beleggingsfonds voor cryptovaluta, merken ze dat de belangstelling tegelijkertijd met de koersen is gedaald. „Het sentiment is het afgelopen half jaar omgeslagen, daar is deze markt heel gevoelig voor”, zegt Boudewijn Rooseboom van het fonds.

Toestroom professionals

Maar terwijl nieuwe beleggers even wegblijven, neemt de belangstelling in de financiële sector toe, ziet Rooseboom. Zo kondigde Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, aan te onderzoeken of het in blockchain en cryptovaluta gaat stappen en is zakenbank Goldman Sachs bezig met het opzetten van een handelsafdeling voor cryptomunten.

Rooseboom: „Deze markt is nu nog niet volwassen en gevoelig voor sentiment en manipulatie. Maar dat is een kwestie van ontwikkeling, op de lange termijn blijven wij positief.”

Die ontwikkeling lijkt te stagneren: de Amerikaanse beurswaakhond SEC wees deze week het eerste beleggingsfonds voor digitale munten af. Het was de derde aanvraag voor een indextracker op specifiek de bitcoin. De beurswaakhond wees twee eerdere voorstellen ook al af als technisch onvoldoende en daarmee te gevoelig voor fraude in een sector die al kampt met miljoenenhacks van cryptoplatforms.

Gevaar

De Nederlandsche Bank ziet dat gevaar ook: DNB waarschuwde, net als de VEB en de AFM het afgelopen jaar al verschillende keren voor de risico’s van cryptomunten. Het lijkt erop dat de waarschuwingen niet aan dovemansoren zijn gericht: uit onderzoek van de AFM dat deze week naar buiten kwam blijkt dat 80% van de beleggers in cryptomunten hiervan op de hoogste is. Bijna een op de vijf werd hierdoor kritischer over crypto’s.

Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat de meeste beleggers een beperkt risico lopen, omdat ze kleine bedragen inleggen. Twee derde van hen heeft minder dan €1000 ingelegd, aldus de AFM.

De grootste groep crypto-enthousiastelingen - zo’n 30% - stak er een bedrag tussen de €100 en €500 in. Neemt niet weg dat het opletten geblazen blijft: „De cryptomarkten worden geteisterd door misleiding, oplichting en manipulatie”, aldus de AFM in datzelfde onderzoek.