2361552
Financieel

Fonds in beeld

Verdienen aan falende bedrijven

Fondsbeheerder Najib Nakad koopt obligaties van noodlijdende bedrijven op als anderen er bijna geen cent meer voor geven. Omdat die slechte leningen vaak achteraf meer waard blijken te zijn, is zijn Hof Hoorneman Phoenix Fund een van de best renderende beleggingsfondsen van Nederland.

Het fonds boekte in de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 20%. „We moeten het hebben van ellende”, zegt Nakad (52) met een lach.

.

Phoenix-fonds troeft de benchmark al jaren af.

Phoenix-fonds troeft de benchmark al jaren af.

.

Na heel grondig hun huiswerk te hebben gemaakt, stappen Nakad en zijn collega’s Martin van Buren en Sjoerd van Wagtendonk in obligaties van in moeilijkheden verkerende bedrijven die met hoge kortingen worden aangeboden. „Wij zijn daarbij op zoek naar minimaal 15% rendement per jaar.”

Klappers

Vooral sinds de financiële crisis van 2008 heeft Nakad een paar fraaie klappers kunnen maken met het Phoenix Fund. Opgekochte leningen van de failliete Oostenrijkse bank Immigon bleken bijvoorbeeld fors meer waard te zijn, toen de bank voldoende geld overhad om ze volledig af te lossen, inclusief rente. „Ook met een paar andere transacties hebben we tien keer of meer onze inleg terugverdiend.”

Hof Hoorneman slaat munt uit opklauterende bedrijven.

Hof Hoorneman slaat munt uit opklauterende bedrijven.

Door de op volle toeren draaiende economie is het voor Nakad momenteel moeilijker om geschikte beleggingen te vinden.

„Ik verwacht wel dat er door de Brexit kansen voor ons ontstaan bij bijvoorbeeld slecht draaiende Britse winkelbedrijven. Daarnaast zie je dat sommige private equity-investeerders met hoge schulden zijn gefinancierd. Ook daar kan wat gaan gebeuren als de economie afkoelt.”

Miljardenfonds

Naast fondsbeheerder is Nakad directeur van vermogensbeheerder Hof Hoorneman. Samen met collega’s Jaco Aardoom en Adriaan Wuijt nam hij eind juni het stokje in de directie over van Fried van ’t Hof en Piet Hoorneman.

Onder beide naamgevers is Hof Hoorneman de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een financieel dienstverlener die ruim €2,2 miljard voor klanten beheert. Van ’t Hof en Hoorneman blijven wel aan de vermogensbeheerder uit Gouda verbonden als grootaandeelhouder.