2367340
Financieel

Bitcoin duikt versneld onder grens van $8000

Na de zijwaartse beweging in de ochtend kreeg de digitale munt bitcoin maandagavond weer tegenwind te verduren met een flinke stap terug tot onder de $8000.

Op platform coindesk werd voor de bitcoin rond 20.45 uur (Nederlandse tijd) $7943 neergelegd, een verlies van 3,4%. Eerder op de dag stond er nog een niveau van boven de $8000 op het koersbord. De terugval onder deze horde werkte extra verkoopdruk in de hand.

Volgens analisten bij Goldman Sachs is de ommekeer bij bitcoin halverwege deze maand van korte duur. De Amerikaanse bank voorziet in de nabije toekomst een verdere terugval van de digitale munt.

De afwijzing van beurstoezichthouder SEC voor een zogeheten exchange traded fund (ETF) deed de bitcoin ook geen goed. De koers was de laatste tijd juist weer wat opgelopen op speculaties dat er ETF's in de maak zouden zijn. Die zouden beleggen in de belangrijkste cryptomunt makkelijker moeten maken en daarmee de handel aanjagen.

De SEC wees donderdag ook al een ander initiatief voor een bitcoin-ETF af. Die poging werd gedaan door de broers Winklevoss, bekend als internetpioniers en eigenaars van een vermogen aan bitcoins.

Vorig jaar was er nog vuiltje aan de lucht voor de bitcoin. De cryptomunt werd massaal omarmd en tikte eind december een voorlopige top aan van net boven de $19.000.