2368172
Financieel

Tech verder onder druk op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelsdag in de min. Vooral techaandelen moesten het ontgelden. Beleggers verwerken verder onder meer de kwartaalcijfers van machinebouwer Caterpillar en gegevens over de huizenmarkt. Later deze week barst het cijfergeweld weer in alle hevigheid los met onder meer Apple, Procter & Gamble, Tesla, DowDuPont, GoPro en Kraft Heinz op de agenda.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent lager op 25.362 punten. De breder samengestelde S&P 500 stond 0,5 procent lager op 2804 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 1,3 procent tot 7640 punten.

Facebook speelde na de dreun op de beurs van vorige week opnieuw 4 procent kwijt. Het techbedrijf heeft een collectieve schadeclaim van beleggers aan zijn broek gekregen vanwege de forse koersval van donderdag. Daarbij ging zo'n 120 miljard dollar aan beurswaarde in rook op. De boze aandeelhouders vinden dat Facebook hen had moeten waarschuwen. Branchegenoten als Google-moederbedrijf Alphabet, Netflix, Amazon en Apple zakten tot 4,9 procent.

CBS

Caterpillar sloot het tweede kwartaal af met fors meer winst op een flink hogere omzet en steeg daarop 0,6 procent. 's Werelds grootste fabrikant van graafmachines, bulldozers en mijnbouwtrucks verhoogde zijn verwachtingen voor het hele jaar vooruitgeholpen door aantrekkende eindmarkten voor zijn producten. Tyson Foods verlaagde juist zijn vooruitzichten, vooral als gevolg van de oplopende handelsspanningen. De vleesproducent ging 7,4 procent omlaag.

Het aandeel CBS leverde nog eens 4,6 procent in. Het mediaconcern verloor vrijdag al zo'n 6 procent na berichten dat topman Leslie Moonves wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. De leiding van CBS kondigde daarop een onderzoek aan. De vraag die nog boven de markt hangt is of Moonves kan aanblijven of niet.

Euro

Harley-Davidson kwam met een strategie-update op de proppen. Het bedrijf gaat met lokale fabrikanten in Azië een samenwerking aan bij de productie van bepaalde motorfietsen. Verder is Harley wat terughoudender met zijn investeringen en wil het bedrijf de operationele kosten naar beneden brengen. De motorenmaker verloor 0,6 procent.

Koffieketen Starbucks daalde 0,4 procent na nieuws over een samenwerking met Alibaba-onderdeel Ele.me. De vermeende bundeling van krachten geldt voor bezorgingen in China.

De euro was 1,1710 dollar waard tegen 1,1718 eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 70,08 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,9 procent tot 74,96 dollar per vat.