Nieuws/Financieel
2368390
Financieel

CNV wil loonmatiging schoolbestuur

In het basisonderwijs is een flink tekort aan leraren.

In het basisonderwijs is een flink tekort aan leraren.

Bestuurders in het primair onderwijs moeten hun looneisen matigen vanwege het huidige lerarentekort. Dat zegt voorzitter Loek Schueler van vakbond CNV Onderwijs.

In het basisonderwijs is een flink tekort aan leraren.

In het basisonderwijs is een flink tekort aan leraren.

,,Deze oproep aan de bestuurders om hun looneisen te matigen is vooral symbolisch. Zij hebben al een goed salaris en bovendien is er ook geen sprake van een bestuurderstekort. Natuurlijk levert dit niet miljoenen extra op, maar elke euro die we overhouden moet in de klas komen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren”, aldus Schueler.

De cao voor de schoolbestuurders in het basisonderwijs is eind maart verlopen. Sindsdien onderhandelen de Vereniging van Toezichthouders in Onderwijsinstellingen en Kinderopvang (VTOI-NVTK) en de Bestuurdersvereniging PO over een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket.

CNV Onderwijs zit niet aan tafel, maar voelt zich toch genoodzaakt deze opmerkelijke oproep te doen. ,,Ook in het nieuwe schooljaar zal het tekort aan leraren en schoolleiders toenemen. Dat ziet er gewoon niet goed uit”, zegt Schueler.

Volgens directeur Geert van der Tang van VTOI-NVTK zijn de partijen momenteel aan het onderhandelen over de cao en vormt de loonontwikkeling een belangrijk onderwerp.

,,Ik kan daar momenteel niet te veel over zeggen, maar we gaan geen gekke dingen doen. We zullen de salarissen moeten spiegelen aan de wettelijke norm. We zijn niet voor niets groot voorstander van de Wet norm topinkomens.”

Van der Tang laat verder weten dat de partijen zich zeer terughoudend op zullen stellen. ,,Ik begrijp de oproep. Het kan niet zo zijn dat de cao van deze bestuurders veel beter is dan de reguliere cao’s in andere sectoren.”

De directeur vindt echter dat de problematiek rond het lerarentekort los moet worden gezien van de cao-onderhandelingen.

,,Het gaat in dit geval over de bestuurders. Daarom roep ik het CNV vooral op om goede cao’s af te sluiten voor de eigen leden. Dan doen wij dat voor onze eigen achterban.”