Nieuws/Financieel
237003294
Financieel

Uber: 3000 klachten over seksueel misbruik

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Uber heeft vorig jaar in de Verenigde Staten meer dan 3000 meldingen gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door chauffeurs of passagiers van de taxi-app. Over de afgelopen twee jaar gaat het om bijna 6000 meldingen, waarvan ruim 450 gevallen van verkrachting.

Dat staat in een langverwacht veiligheidsrapport over de afgelopen twee jaar dat het Amerikaanse bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

Van de mensen die seksueel misbruik rapporteerden, was ongeveer de helft passagier en de helft chauffeur. De beschuldigingen lopen uiteen van ongewenst zoenen tot verkrachting.

Uber verzorgde 1,3 miljard ritten in de VS in 2018. Jaarlijks zijn de afgelopen twee jaar ongeveer vijftig mensen om het leven gekomen door ongelukken tijdens een Uber-rit. Daarnaast kwamen vorig jaar negen mensen in een Uber om het leven door fysiek geweld. Dat waren er in 2017 tien.

"Uber is een afspiegeling van de samenleving", reageerde juridisch directeur Tony West. "Het trieste, ongelukkige feit is dat seksueel geweld vaker voorkomt in onze samenleving dan mensen denken. Mensen praten hier niet graag over."