Nieuws/Financieel
2370096
Financieel

Column: Rolls-Royce robots

Rolls-Royce maakt niet alleen die beroemde auto’s. Maar ze zijn ook een van ’s werelds belangrijkste fabrikanten van vliegtuigmotoren. Voor die motoren ontwikkelen ze nu iets nieuws: robots die na een vlucht de motoren snel kunnen onderzoeken op eventuele schade. Dat maakt de controle bedrijfszekerder en bovendien een stuk goedkoper.

Een mooi voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling bij robotica. Dat zie je voortdurend in deze sector: iedere week is er wel nieuws over een innovatie. Soms gaat dat om totaal nieuwe soorten robots. Vaak ook om verbeteringen en nieuwe toepassingen. Bijvoorbeeld bij productierobots voor de maakindustrie, medische robots, landbouwrobots en zorg- en servicerobots. En drones, want die horen ook bij de roboticafamilie.

Eerste op zee

Een mooie recente innovatie vind ik bijvoorbeeld reddingsdrones voor drenkelingen. De kustwacht in Australië gebruikt ze sinds kort. Ze zijn snel en effectief. Een drone vloog onlangs uit voor twee surfers die in problemen waren geraakt. Precies tussen de twee mannen dropte de drone een reddingsvlot, dat zichzelf direct opblies toen het met water in contact kwam. Duur van de reddingsactie, 70 seconden. De eerste reddingsactie op zee met een drone!

Zeno

Leuk en hoopgevend vind ik ook de nieuwe robot Zeno. Speciaal ontwikkeld voor autistische kinderen. Want Zeno kan praten, maar is ook heel goed in non-verbale communicatie. Daardoor kan ten eerste autisme sneller worden gediagnosticeerd. Nu is dat vaak nog lastig tot het moment dat kinderen gaan praten. Bovendien kan de robot ook een rol spelen in de behandeling van autisme. Dat humanoids, menselijke robots, steeds slimmer en vaardiger worden, zie je vind ik ook aan de nieuwe ‘werkkring’ van Pepper. Deze robot met menselijke trekjes wordt al door steeds meer bedrijven ingezet. Maar nu zal hij ook de klantenservice voor de grote Britse HSBC Bank voor zijn rekening gaan nemen. Te beginnen bij de vestiging van de bank in New York. Weer een volgende stap voor deze robots. Die we de komende jaren op steeds meer plekken zullen zien opduiken.

Forse groei

Het gaat dus hard met robotica. Voor de komende jaren verwachten onderzoeksbureaus dan ook een forse groei voor de sector. Dat loopt uiteen van bijna 23% jaarlijks tot zelfs 36%, volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria. Dat biedt beleggers kansen. Vorig jaar was zelfs een van de beste beursjaren ooit voor beursgenoteerde roboticabedrijven. Dit jaar blijven de koersen van roboticabedrijven wat achter. Maar als je in de mooie groeiscenario’s gelooft, zijn robotica-aandelen zeker koopwaardig.

Robert Schuckink Kool, Bright New World