Nieuws/Financieel
237144007
Financieel

Baas reisconcern TUI voorziet 'grotendeels normale zomer'

Reisconcern TUI is hoopvol gestemd over het zomerseizoen van 2021, nu de meeste Europese landen zijn begonnen met het vaccineren tegen corona. Volgens de Duitse topman Fritz Joussen rekent zijn bedrijf op een "grotendeels normale zomer". Hij voorspelt dat vliegtuigen op sommige routes naar de Middellandse Zee straks weer snel volgeboekt zullen zijn.

"Als we de bijzonder kwetsbare groepen hebben beschermd tegen besmetting, kunnen de restricties globaal gezien fors dalen", stelt Joussen in een interview met de Rheinische Post. Hij denkt dat veel mensen dit jaar weer meer aan vakanties zullen spenderen. Dat heeft er ook mee te maken dat vouchers voor reizen die in 2020 zijn geannuleerd, dit jaar kunnen worden ingewisseld.

TUI denkt straks weer ongeveer 80 procent van het normale aantal vluchten aan te kunnen bieden. Volgens de topman wil TUI dit jaar ook weer gebruik maken van alle zestien cruiseschepen van de groep.

Transitie

Hiermee wordt 2021 waarschijnlijk "een jaar van transitie", mede omdat de eerste helft van het jaar naar verwachting nog erg mager zal uitpakken voor de reisbranche. Pas in 2022 wordt verwacht dat de toerismesector zich zal herstellen naar het niveau van het recordjaar 2019.

Joussen tekent daarbij aan dat bedrijven als TUI waarschijnlijk veel sneller herstel kunnen laten zien dan de reisbranche in het algemeen, waar de focus tevens ligt op de zakelijke reiziger. In het bedrijfsleven vinden veel vergadering en bijeenkomsten tegenwoordig online plaats via een videogesprek. Maar een vakantie-ervaring is in de ogen van Joussen niet zomaar te vervangen met een digitale oplossing.