Nieuws/Financieel
2372434
Financieel

Suikeroom SNS Reaal rendeert

Een optreden op het door Stichting Beheer SNS Reaal gesponsorde theaterfestival Oerol op Terschelling.

Een optreden op het door Stichting Beheer SNS Reaal gesponsorde theaterfestival Oerol op Terschelling.

Vijf jaar na de nationalisatie van SNS Reaal, heeft de voormalige suikeroom, Stichting Beheer SNS Reaal, eindelijk weer eens een meevaller. Vorig jaar werd een rendement van 6,84% behaald op een vermogen van bijna €180 miljoen.

Een optreden op het door Stichting Beheer SNS Reaal gesponsorde theaterfestival Oerol op Terschelling.

Een optreden op het door Stichting Beheer SNS Reaal gesponsorde theaterfestival Oerol op Terschelling.

Dat blijkt uit het eind vorige maand gepubliceerde jaarverslag over 2017.

SNS Reaal werd in 2013 genationaliseerd om te voorkomen dat de bankverzekeraar failliet ging door problemen bij vastgoeddochter Property Finance. Voorafgaand hieraan sponsorde de Stichting Beheer SNS Reaal Nederlandse culturele activiteiten en instellingen jaarlijks met zo’n €16 miljoen.

In totaal werden in 2017 274 projecten voor in totaal €9,97 miljoen gesubsidieerd door de Stichting Beheer SNS Reaal, meldt het jaarverslag.

Verheffing

Dit stroomde via het voormalige SNS Reaal Fonds, tegenwoordig Fonds 21 geheten, naar culturele evenementen en voorstellingen zoals theaterfestival Oerol op Terschelling of het Nijmeegse Short Film Festival, maar ook naar workshops om jongeren financieel wijzer te maken.

Ook werd de eigen NOG Collectie van 510 kunstwerken uitgebreid met nog eens vijf schilderijen van Nederlandse kunstenaars.

In 1997 fuseerden SNS Bank en verzekeraar Reaal. De Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken stamden veelal uit de 19e eeuw en hadden niet alleen sparen als doel, maar ook het verheffen van de arbeidersstand.

Traditie voortgezet

Reaal kwam voort uit de vakbeweging en wilde zijn winst aanwenden voor het cultureel sterker maken van de arbeidersklasse. Bij de fusie werd daarom ook de Stichting Beheer SNS Reaal opgericht om die traditie voort te zetten.

De Stichting Beheer SNS Reaal, momenteel geleid door voormalig Aegonbestuurder Jan Overmeer, was tot aan de beursgang van de bankverzekeraar in 2006 de enige aandeelhouder.

Met de beursgang werd de Stichting statutair ook bewaker van de continuïteit van de onderneming. Hierbij fungeerde het ook als soort suikeroom. Zo werd in 2008 voor €600 miljoen aan B-aandelen van SNS Reaal gekocht om de overname van Zwitserleven te financieren.

Geldkraan open

Bij het uitbreken van de kredietcrisis legde de Stichting €500 miljoen bij voor een kapitaalsinjectie van €1,25 miljard voor SNS Reaal. De resterende €750 miljoen aan steun kwam uit de schatkist.

Toen SNS Reaal werd genationaliseerd, bezat de Stichting Beheer iets meer dan de helft van de aandelen. Ondanks het naar eigen zeggen verlies van bijna € 1,1 miljard aan gewone aandelen, aandelen-B en obligaties, bleef de geldkraan naar de culturele sector open.

Dat dit altijd zo blijft, is geen gegeven. Omdat de instelling jaarlijks rond de €10 miljoen wil blijven doneren, wordt in slechte beleggingstijden ingeteerd op het vermogen. „In het beleggingsmandaat is een dynamische strategie uitgewerkt, waarmee ingespeeld wordt op de naar verwachting op langere termijn eindige levensduur van de Stichting”, verwijst het bestuur in het jaarverslag naar de toekomst.

Redding

De Stichting is één van de betrokkenen die bij de Ondernemingskamer het verzoek indiende voor een onderzoek naar de gang van zaken. Dat werd vorige week na vier jaar gehonoreerd en moet de komende anderhalf jaar worden uitgevoerd.

Ook is de Stichting mede-initiatiefnemer van de procedure bij diezelfde Ondernemingskamer naar de eventuele waardebepaling van de bij de nationalisatie door de Staat onteigende aandelen.

Onderzoekers van de Ondernemingskamer concludeerden in april 2018 dat de Nederlandse overheid in deze zaak in 2013 had ’kunnen, of misschien wel moeten’ kiezen voor een redding door de Britse investeringsmaatschappij CVC. Bij de nationalisatie werd de laatste koerswaarde, van €0,84, door de overheid op €0 gezet.

Volgend jaar moet blijken of en zo ja welk bedrag de aandeelhouders, onder wie dus de Stichting Beheer, nog hadden kunnen krijgen voor hun stukken.