2372904
Financieel

Massaal short in Fugro

Amsterdam - Beleggers speculeren massaal op een koersdaling van Fugro. Mocht het bedrijf echter goede cijfers presenteren, dan riskeren die shortgangers een tik op de vingers.

De bodemonderzoeker, die woensdag met halfjaarcijfers naar buiten komt, kent een netto shortpositie van bijna 18%. Die positie heeft zich de afgelopen jaren steeds verder opgebouwd sinds de olieprijzen fors daalden na 2014 en de kans op een overname van Fugro door Boskalis verdween.

Fugro moest de afgelopen jaren stevig herstructureren en gaf onder meer twee converteerbare obligaties uit voor €100 en €190 miljoen. Mocht de koers van Fugro voldoende stijgen, dan kunnen de obligaties worden omgezet in aandelen. Zolang dat niet gebeurd, vangen beleggers respectievelijk 4 en 4,5% rente.

Een analist schrijft het hoge percentage shortsellers dan ook deels toe aan deze ’natuurlijke shortpositie.’ Volgens hem staan de 16,3 miljoen mogelijke extra aandelen gelijk aan 19,2% van alle aandelen.

Bedrijven die converteerbare obligaties uitgeven worden vaak doelwit van hedgefondsen die proberen te profiteren van kleine koersverschillen of obligatiebeleggers die wel geïnteresseerd zijn in de rente, maar niet in de blootstelling aan de onderliggende aandelen. Dat kan door long te gaan in de converteerbare obligatie en short in het onderliggende aandeel. Als de koers van het aandeel daalt zitten ze goed want short. Als de koers stijgt, stijgt de convertible mee. Die keert bovendien 4 tot 4,5% rente uit.

Emissie

Volgens beurshandelaar Rein Schutte van Boer en Olij Securities rekenen grotere beleggingsfondsen met hun short-positie mogelijk op een aandelenemissie door Fugro. Dat leidt doorgaans tot een daling van de koers. ,,Fugro zit dicht tegen de onderste grenzen van hun bankconvenant aan, er hoeft niet veel te gebeuren of het aandeel kan daar een tik van krijgen”, zegt hij.

Grote oliebedrijven zagen lange tijd af van grote investeringen in exploratie en winning van olie, de kernactiviteiten van Fugro. Ook bij de recente kwartaalresultaten van Total, BP en Shell zijn geen signalen van zulke investeringen te vinden, zegt Schutte. ,,Dat treft Fugro direct. Wellicht komen nog opdrachten binnen, maar het ziet er voorlopig niet goed uit.”

Als de olieprijs te ver stijgt, zullen investeringen alsnog op gang moeten komen en krijgt Fugro opdrachten. ,,Maar dit type beleggers zinspeelt erop dat Fugro dat moment, bij de al krappe bankconvenanten, misschien niet haalt en het aandeel flink gaat dalen”, aldus de handelaar van Boer en Olij Securities.

Fugro staat niet alleen, ook sectorgenoten kampen met een aanhoudend gebrek aan grotere investeringen van hun klanten. Wel noemde het bedrijf de markt bij de eerste kwartaalcijfers ’stabiliseren’.

Slinken

Fugro kreeg in de Noorse oud Nuon-topman Oystein Loseth per april een nieuwe ceo. Het bedrijf zag sinds de olieprijs in de zomer van 2014 ineenstortte de opdrachten en de omzet slinken van €1,2 miljard over de eesrte zes maanden van 2014, met een orderboek over 12 maanden van €1,8 miljard, naar een omzet van €774 miljoen en een orderboek voor de komende 12 maanden van €971 miljoen. Ook het personeelsbestand kromp noodgedwongen van 12.600 naar amper 10.000. Dat kwam door herstructureringen en desinvesteringen.

Een aantal bekende (obligatie) fondsen die vaak long zitten, zoals Lazard en UBS, zit nu short. Notoire shortsellers als WorldQuant en Marshall Wace speculeren al langer op een koersdaling van Fugro. En ook activist TCI (bekend van ABN Amro) en Och-Ziff, het grootste hedgefonds ter wereld, doen mee.

Fugro geeft later dit jaar een capital markets dag om beleggers uitgebreid bij te praten. Maar mocht het morgen al met goed nieuws komen, ’dan kan er wel eens een aantal short-belegegrs met devingers tussen d edeur komen,’ zegt een analist.

Short gaan is de facto speculeren op een koersdaling. Een belegger leent aandelen en verkoopt die. Vervolgens gaat volgens de verwachting van de belegger de koers dalen. Vervolgens koopt de belegger de aandelen tegen die lagere koers en geeft nu de geleende aandelen terug aan degene van wie hij de stukken geleend heeft.