Nieuws/Financieel
2374542
Financieel

Column: AEX in versnelling

De aandelenmarkten liggen er goed gemutst bij, zo ook het Damrak. De AEX index heeft de maand juli afgesloten met een positief stuwingspatroon, dus lange termijn beleggers mogen met een goed gevulde portefeuille uitzien naar hogere koersen.

Wat de AEX betreft is het een kwestie van tijd wanneer de 6 op het scherm verschijnt. Ik zal de AEX maandchart nader voor u duiden en de meest waarschijnlijke route uitstippelen.

Positieve ondertoon

Al zeer geruime tijd is er sprake van een positieve ondertoon op het lange termijn speelveld van de AEX. Dit kan ik onderbouwen met subjectieve en objectieve technische bevindingen.

Zo zie ik al vanaf 2011 een proces van hogere toppen en hogere bodems, keurig begeleid door de lijnen van het stijgingskanaal. Halverwege 2012 passeerde de index de 55SMA lijn, mijn trendvolgende indicator.

Vanaf circa 325 ging er dus een positieve trendfase van start, sindsdien is de AEX niet meer onder de lijn geweest. Met thans 575 op het bord halverwege 2018, zes jaar later, hebben de bulls dus een stijging van bijna 77% achter de rug.

Blijkt maar weer eens dat je als lange termijn belegger vooral kunt profiteren van de richting van de trend, in dit geval geïllustreerd met de 55SMA lijn. “The trend is your friend…”, weet u nog?

Niet alleen de trendindicator, maar ook de RSI als spanningsmeter en de Swingteller als versnellingsmeter geven aan dat de bulls aan zet zijn en hun dominante positie op het speelveld goed weten te handhaven. Maar hoe nu verder?

Stijgingsruimte

We zien op de maandchart dat enerzijds de index aanschurkt tegen de bovenkant van het stijgingskanaal en anderzijds nog geen aanstalten maakt om te corrigeren.

Er is in juli een Bullish Engulfing patroon geplaatst, ofwel een positief stuwingspatroon, in combinatie met positieve rangen en standen bij de marktlensindicatoren.

Anders gezegd, er is een gerede kans dat de AEX uit het stijgingskanaal breekt om vervolgens op te stomen naar de 650 zone en wellicht nog hoger tot aan de 703 rode streep uit 2000 (niet zichtbaar op de chart).

Deze stuwingsdrang zou wel eens aanleiding kunnen zijn voor een zogenaamde ‘versteiling’ van de trend. Sta mij toe dit charttechnische fenomeen nader toe te lichten.

Trendversteiling

Even terug naar het eerder genoemde stijgingskanaal, waarin een koers normaal gesproken heen en weer zigzagt tussen de onderlijn en bovenlijn van het kanaal.

Nu zien we echter dat er recent is gebodemd op 516 en 506, een steunzone ruim boven de onderlijn. Welnu, deze hogere bodem is veelal de eerste stap in het uitbraakproces uit het kanaal. Zie het als extra aanloopje van de bulls om krachten te verzamelen om toch te proberen uit het brede kanaal te breken.

Ter illustratie van de mogelijke versteiling van, ofwel versnelling in de trend heb ik alvast een extra trendkanaal ingetekend. Dit smallere en steilere kanaal stuurt aan op een koersstijging richting 650 of hoger.

Hoogtevrees

Goed, de vooruitzichten zijn positief met zelfs een verwachte versnelling in het koersverloop dankzij de rappe bullenacties. Het gevaar van een dergelijke beweging is een groeiende kans op hoogtevrees, omdat de afstand met de gemiddelde lijn alleen maar groter wordt.

Dus dat er na verloop van tijd een significante correctie zal plaatsvinden tot mogelijk de 500+ zone, lijkt een logische vervolgstap. Helemaal niet erg, dat is juist de charme van dynamisch beleggen. Als u als actieve belegger strak navigeert met begeleiding van uw TA coach, kunt u de berenklappen ontwijken.

Voor nu verder genieten van de mooie bullenparade.

Disclaimer:

Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.