Financieel/Geld
2376531
Geld

Column: Over de keuze die je niet moeten willen hebben

Klassiek of duurzaam beleggen. Het lijkt of we het over twee totaal verschillende werelden hebben. Alsof het gaat om de keus voor Ajax of Feyenoord, over zwart of wit, over de keuze voor mogelijk meer, of rekening houden met minder rendement.

We zouden bijna vergeten dat we het nog steeds over ’gewoon’ beleggen hebben. Beter bekend als ’een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor langere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen’. De wereld van het beleggen.

Een wereld die we uiteindelijk bijna allemaal moeten betreden, vanwege de afkalvende sociale voorzieningen, de lage rente, de oplopende inflatie en een fiscaal stelsel wat uitgaat van een minimaal te behalen rendement. Om onze doelen te bereiken hebben we rendement nodig, en wel een rendement dat gemiddeld hoger ligt dan de rente die we ontvangen op een spaarrekening.

Hoe kun je rendement behalen? Zoals gezegd, door middel van beleggen. Je kan voor\ of principieel tegen zijn maar de cijfers spreken voor zich. Met de huidige rentestand op de gemiddelde spaarrekening van 0,03% of zelfs 0,01%, een actuele inflatie van 1,7% en een fiscale druk boven de vrijstelling variërend van 0,6% tot 1,61% wordt je euro momenteel ieder jaar een beetje minder waard. Niet erg voor de euro die je volgende week nodig hebt om boodschappen te doen, maar dramatisch voor de euro die over pakweg 20 of 30 jaar jouw pensioen moet betalen.

Twee keuzes

Beleggen is dus een oplossing. En als je dan gaat beleggen dan heb je tegenwoordig bij aanvang twee keuzes: duurzaam of klassiek beleggen. Het feit dat je kan kiezen is fijn. In Nederland houden we ervan om zelf de regie in handen te hebben. Dit geeft een gevoel van vrijheid en we beslissen graag over ons eigen lot.

Maar ik durf te betwijfelen of we deze keuzevrijheid nog moeten willen hebben. Want duurzaam beleggen is de toekomst. Simpelweg omdat we met zijn allen willen dat de mooie wereld van nu ook voor onze kinderen- en kleinkinderen in de toekomst een leefbare wereld is. Een wereld die voorziet in de noodzakelijke behoeften van iedereen. En dat bereiken we alleen door een evenwichtige verdeling van aandacht voor sociale, ecologische en economische waarden. Door een duurzame samenleving, dus door te kiezen voor bedrijven die zoveel mogelijk handelen, werken, produceren en leveren volgens ESG-criteria, voor environmental, social, governance (oftewel milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur).

Duurzaam beleggen vanzelfsprekend

Gelukkig zien we dat steeds meer beleggers, zowel institutionele als particuliere, bewust de keuze voor duurzaam beleggen maken. Ze kiezen ervoor om te beleggen in ondernemingen met als doel financieel rendement te behalen met oog voor milieu, maatschappelijke en bestuurlijke aspecten.

Dit zijn vaak bedrijven die innovatief zijn, die zich richten zich op vernieuwende technologieën waardoor ze op termijn beter kunnen presteren. Wij verwachten dat dit de winstgevendheid van de bedrijven ten goede komt. Bovendien leveren duurzame beleggingen op de lange termijn gemiddeld gezien een rendement op dat vergelijkbaar is met traditionele beleggingen. Dan is de juiste keus toch gauw gemaakt.

Judith Sanders is beleggingsstrateeg bij ABN Amro. In deze rol is zij verantwoordelijke voor de communicatie van het beleggingsbeleid van ABN Amro voor de Nederlandse markt. Ze richt zich met name op een van de belangrijkste speerpunten van ABN Amro, het uitdragen van het belang om duurzaam te beleggen. Ook volgt ze de macro-economische en politieke ontwikkelingen. Judith geeft presentaties en schrijft (externe) artikelen en blogs. Ze is sinds 1994 werkzaam in de financiële wereld en werkte voorheen als vermogensbeheerder. Daarnaast maakt ze zich hard voor meer bekendheid van het fenomeen beleggen onder vrouwen en is ze medeauteur van het boek ’Zal ík het anders doen.