Nieuws/Financieel
2377053
Financieel

’Kansen pakken in uitdagende markt’

Fondsbeheerder Emmanuel Petit

Fondsbeheerder Emmanuel Petit

Amsterdam - Ook bij de huidige lastige marktomstandigheden presteert R Euro Crédit van vermogensbeheerder Rothschild relatief goed. Niet alleen vanwege de focus op kortlopende obligaties, maar ook door het benutten van kansen. Zo stapte het fonds een paar maanden geleden in een obligatie van Air France KLM.

Fondsbeheerder Emmanuel Petit

Fondsbeheerder Emmanuel Petit

„Wij deden dat tijdens de pilotenstaking begin mei, nadat de obligatiekoers flink was weggezakt. Dat Air France KLM een hoge kasstroom genereert, rechtvaardigt deze contraire belegging. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de maatschappij blijft voortbestaan”, meldt fondsbeheerder Emmanuel Petit.

Dergelijke risicovollere beleggingen mogen maximaal 10% van de portefeuille van R Euro Crédit uitmaken. De hoofdmoot moet bestaan uit obligaties uitgegeven door bedrijven met een hoge kredietrating, om het risico te beperken.

Het grootste risico ligt volgens Petit overigens bij een stijging van de huidige lage obligatierentes. Daarom bedraagt de effectieve looptijd van de portefeuille een zeer bescheiden 2,3 jaar. Petit: „Het gevaar zit voornamelijk op het lange eind van de curve. Ruim drie vierde van de obligaties in de portefeuille heeft een looptijd van minder dan vijf jaar en wij hebben een shortpositie in 10-jarig Duitse staatspapier.”

Aan een concrete voorspelling over de renteontwikkeling waagt Petit zich niet. „Het is heel lastig aan te geven hoe hoog de rente over bijvoorbeeld twaalf maanden staat. Wel constateer ik dat de reële (voor inflatie gecorrigeerde, red.) rente in Duitsland min 1% is, terwijl deze volgens de theorie rond de lange termijn economische groei van 1,4-1,9% zou moeten liggen. Dit hangt uiteraard samen met het omvangrijke Europese obligatieopkoopprogramma, dat geleidelijk wordt afgebouwd.”

De verwachte stijging van de lange rente is voor R Euro Crédit ook een belangrijke reden om veel geld in obligaties van banken te stoppen. „Hun winstgevendheid neemt toe als het verschil tussen de lange rente en de korte rente oploopt.”

Over Italië maakt de fondsbeheerder zich niet heel veel zorgen. „In tegenstelling tot onder meer Portugal en Griekenland weet het land zijn staatspapier hoofdzakelijk bij binnenlandse beleggers te slijten. Dat de populistische regeringspartijen de schuld verder willen laten oplopen, hoeft daarom geen grote problemen te veroorzaken. Maar het is sowieso onwaarschijnlijk dat de plannen worden uitgevoerd. Wij hebben deze politieke onzekerheid ook niet aangegrepen om Italiaanse obligaties te verkopen, aangezien het uiteindelijk om de fundamenten gaat.”