Nieuws/Financieel
2378274
Financieel

Bunq zet deur op kier voor investeerders

AMSTERDAM - Ondanks een groei aan deposito’s en commissie-inkomsten, schrijft Bunq nog altijd geen betere cijfers. Met nieuwe extra aandelen lijkt de jonge internetbank investeerders te willen aantrekken.

Over 2017 werd een verlies gemaakt van €9 miljoen. Dit is bijna een verdubbeling van het verlies van €5,2 miljoen dat Bunq een jaar eerder boekte. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2017 die Bunq bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd.

Ceo en oprichter Ali Niknam legde in totaal al €34,9 miljoen bij om de verliezen van Bunq af te dekken, zo meldt het jaarverslag. Opvallend is de melding van een plan om ‘indien nodig’ additioneel kapitaal aan te trekken.

Zo zijn er in december 10 miljoen B-aandelen zonder stemrecht gecreëerd voor een STAK (Stichting Stak Together), naast de 18.000 gewone aandelen van Niknam. Deze zouden verkocht kunnen worden aan investeerders en/of aan personeel als beloning gegeven kunnen worden, zoals de constructie van het onlangs naar de beurs gegane betaaltechnologiebedrijf Adyen.

Door het succes van Adyen is de belangstelling van investeerders groot in Nederlandse financiele technologiebedrijven.

In het jaarverslag stelt het verlieslijdende Bunq ‘op lange termijn winstgevend’ te zullen zijn. Tot die tijd blijft Niknam geld steken in zijn bank. Afgelopen mei maakte hij €1 en €5 miljoen over.

Groei

Toch is er wel degelijk groei te zien in de cijfers uit het tweede volledige boekjaar van Bunq, die in november 2015 de deuren voor klanten opende. Zo nam het geld van rekeninghouders toe van €13,7 miljoen in 2016, naar €104,4 miljoen in 2017.

Vorig jaar stak Bunq voor het eerst de grens over, naar Duitsland. Recent werden daar Italië en Spanje aan toegevoegd. Hoeveel klanten Bunq precies heeft, houdt de bank nog altijd geheim.

Door de introductie van een zogenoemd premium-pakket, van €7,99 per maand voor consumenten, stegen de commissie-inkomsten relatief flink. Die kwamen in 2017 uit op €294.000, tegen een nog bescheidener €29,883 in 2016. De verdeling tussen zakelijk en particulier bij deze inkomsten is ongeveer fiftyfifty. De rentekosten om het geld van klanten te bewaren verzevenvoudigden echter bijna, naar ruim €190.000.