Nieuws/Financieel
2380138
Financieel

Thuismarkt Nederland blijft Intertrust zorgen baren

Amsterdam - De winst van Intertrust is in het tweede kwartaal achtergebleven bij de verwachtingen van analisten. De omzetgroei van het trustkantoor voldoet daar wel aan. In Nederland blijft het pappen en nathouden.

Intertrust presenteert donderdagochtend de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De winst (ebita) van het bedrijf groeide van €41,7 miljoen naar €44,7 miljoen en de winst per aandeel steeg van €0,35 naar €0,37 ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Intertrust beheert vennootschappen van bijvoorbeeld multinationals of rijke particulieren. Maar het doet ook administratieve werkzaamheden voor private equity- en vastgoedfondsen.

Die €0,37 winst per aandeel zal beleggers waarschijnlijk teleurstellen, want analisten hadden gemiddeld gerekend op €0,41. De omzetgroei daarentegen overtrof met een stijging van 5,4% de verwachtingen die analisten vooraf hadden uitgestippeld.

Beleggers ontvangen de cijfers positief. Kort na opening van de beurs noteert Intertrust bijna 3% hoger.

Topvrouw Stephanie Miller wijst liever op de verwachtingen die het bedrijf voor zichzelf had bepaald. In haar toelichting op de cijfers zegt ze: „Ik ben heel tevreden met onze prestaties in het eerste half jaar, waarin de omzetgroei en de winstmarge in lijn zijn met onze verwachtingen voor 2018.”

Fiscale onzekerheid

Intertrust gaf bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal aan dat het heeft te leiden onder de onzekerheid rondom het politieke beleid dat Nederland op fiscaal gebied gaat voeren. Ons land, het thuisland van Intertrust, is met 24% van de totale omzet zeer belangrijk voor het bedrijf.

Staatssecretaris Snel (Financiën) wil het moeilijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen enkel en alleen vanwege de fiscale aantrekkelijkheid. Vooral brievenbusmaatschappijen moeten het gaan ontzien, maar dat zijn ook klanten van Intertrust. De onzekerheid over de invulling van de plannen door Snel, maakt dat Nederland minder aantrekkelijk wordt en Intertrust zijn klandizie verliest.

Uit de cijfers blijkt dat dat het trustkantoor pijn doet in Nederland. Daar bleef de omzet in de eerste helft van dit jaar nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Intertrust geeft zelf ook aan dat de markt in Nederland krimpt en geeft aan dat de gelijkblijvende omzet onder die omstandigheden wel betekent dat Intertrust zijn marktaandeel in ons land vergroot.