2381238
Financieel

Vrije val Turkse lira zet door

De Turkse lira heeft woensdag een dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar en de euro. De financiële markten reageren uiterst nerveus nu de Verenigde Staten een lijst met economische sancties heeft opgesteld tegen Turkije.

De Borsa Istanbul Stock Exchange verloor 2,7%. Het verlies over het hele jaar bedraagt nu 18% en daarmee is de Turkse effectenbeurs de slechts presterende ter wereld.

De zorgen waren al groot, nadat de Turkse centrale bank vorige week het belangrijkste rentetarief had gehandhaafd. Analisten gingen uit van een renteverhoging om de koersval van de lira te stoppen en de torenhoge inflatie tegen te gaan.

President Recep Tayyip Erdogan is echter fel tegen een renteverhoging, omdat dat ten koste gaat van economische groei. Erdogan is dan ook geen voorstander van een strikt monetair beleid en heeft de druk op de centrale bank de afgelopen jaren flink opgevoerd.

De Turkse president heeft nu zelfs de mogelijkheid om via een decreet zelf de gouverneur van de centrale bank te benoemen. Hij wil het economische beleid op die manier zo veel mogelijk onder eigen controle houden. In het nieuwe kabinet moesten de ministers Mehmet Simsek, een ex-medewerker van zakenbank Merrill Lynch, en Naci Agbal plaatsmaken voor zijn eigen schoonzoon Berat Albayrak.

De financiële markten zetten vooral grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Turkije is afhankelijk van buitenlands kapitaal om het tekort op de lopende rekening te financieren. Als beleggers het vertrouwen verliezen, is er een groot probleem.