Nieuws/Financieel
2381428
Financieel

ING dichter bij schikking fraudezaak

AMSTERDAM - ING is een stapje dichter bij een schikking gekomen van een schikking voor hulp van de bank bij witwaspraktijken.

De afgelopen maanden heeft ING ’meer informatie gekregen’ van de Nederlandse Openbaar Ministerie over het onderzoek naar mogelijke misstanden bij de bank. Dat bevestigde chief risk officer Steven van Rijswijk donderdag bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

Hiermee komt de kwestie normaliter terecht in de fase van onderhandelen over een schikking. In het kwartaalverslag bleek de korte passage over het juridische onderzoek te zijn veranderd.

Waar ING drie maanden geleden nog ’wachtte op meer informatie’, daar meldt de bank dat het nu ’in gesprek is met de betrokken autoriteiten over een oplossing van de kwesties’. „Maar zulke gesprekken gaan voort en de uitkomst is onzeker”, voegt de bank daar aan toe. Een boete of schikking kan volgens de passage in de kwartaalcijfers nog altijd ’significant’ zijn.

Ruim een jaar geleden bleek dat er meerdere justitiële onderzoeken lopen bij ING naar faciliteren van witwaspraktijken en corruptie. Het Openbaar Ministerie bevestigde dat er wordt gekeken naar de rol de bank in het schandaal rond de Noors-Russische telecomprovider Vimpelcom. Het bedrijf misbruikte rekeningen van ING Nederland en Groot-Brittannië om Oezbeekse ambtenaren om te kopen.

Ook de Amerikaanse justitie heeft bij ING informatie opgevraagd over de kwestie, liet ING later weten. De bank zegt mee te werken met alle onderzoeken.