Nieuws/Financieel
2382326
Financieel

Column: Handelsoorlog? Alles draait om de dollar

De Verenigde Staten dreigen het handelsconflict met China op de spits te drijven. Maar zolang de Federal Reserve de rente blijft verhogen, verpest de sterke dollar elk handelsvoordeel voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

De ontwikkelingen in de internationale handelsoorlog zetten de financiële markten geregeld op het verkeerd been. De spanning nam toe op het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn pijlen behalve op China ook op de Europese Unie richtte. Dankzij een topontmoeting met Jean-Claude Juncker - voorzitter van de Europese Commissie – lukte het vorige week verrassend vlot om de angel uit dit conflict te halen. Maar net op het moment dat handelaren opgelucht ademhalen, stookt Trump de ruzie met China juist verder op.

Hogere heffing

Deze week werd bekend dat de Verenigde Staten overwegen om de importheffing op $200 mrd aan Chinese goederen te verhogen van 10% naar 25%. De maatregel zou betrekking hebben op onder meer consumentengoederen, voeding en machineonderdelen. De verhoging van het tarief is vooral een reactie op de waardedaling van de Chinese munt. Sinds het uitbreken van de handelsoorlog is de renminbi ongeveer 6% minder waard geworden in vergelijking met de Amerikaanse dollar. Hiermee versterkt China de internationale concurrentiepositie, waardoor het effect van de Amerikaanse invoerheffingen wordt uitgehold. Trump hakt eind augustus de knoop door over nieuwe maatregelen.

Economische schade

Hoewel het handelsconflict veel aandacht trekt, is de economische schade voor China minder groot dan de berichten doen geloven. Minder dan een vijfde van de totale Chinese export verdwijnt richting de Verenigde Staten. Het land doet vooral zaken met afnemers in de regio. Door de geleide economie hebben de machthebbers veel meer ruimte om waar nodig de economie bij te sturen dan Trump. De Amerikaanse president moet bijvoorbeeld knarsetandend toezien hoe de Federal Reserve de rente in iets meer dan anderhalf jaar heeft opgeschroefd van 0,5% naar 2%. Tijdens de vergadering van afgelopen woensdag werd alvast een voorschot genomen op nog meer renteverhogingen.

Ongeschreven regel

Het is heel zeldzaam dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogd bij een vergadering waarna er geen toespraak is. Fed-voorzitter Jerome Powell kon de verleiding weerstaan om een uitzondering te maken op deze ongeschreven regel. Wel vertelde hij dat de Amerikaanse economie zich sterk ontwikkelt. Bij de vorige bijeenkomst sprak hij nog over een solide economie. Daarmee komt de weg vrij voor een nieuwe renteverhoging tijdens de volgende Fed-vergadering in september. Voorlopig is die oplopende rente een belangrijke reden waarom de dollar sinds eind maart met ruim 6% is gestegen ten opzichte van de euro. Voorlopig doet de opmars van de munt elk voordeel voor de Amerikaanse industrie door de handelsmaatregelen van Trump weer teniet.

Laurens Maartens ([email protected]) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.