Nieuws/Financieel
2383043
Financieel

Onderzoekers Eneco-ruzie aangesteld

Hoogleraar Jaap van Manen, expert in corporate governance, is door de Ondernemingskamer aangesteld om onderzoek naar problemen binnen energiebedrijf Eneco te doen.

Van Manen geldt als zwaargewicht, die eerder onderzoek deed bij ondernemingen in zwaar weer.

In het bedrijf was grote onenigheid ontstaan. De ondernemingsraad (or) van Eneco was naar de rechter gestapt omdat het medezeggenschapsorgaan zich door de commissarissen buitenspel gezet voelde rond het vertrek van topman Jeroen de Haas.

Die besloot op te stappen nadat hij van de commissarissen te horen had gekregen dat ze geen vertrouwen meer in hem hadden.

De Ondernemingskamer zag inderdaad gegronde redenen om te twijfelen aan de gang van zaken bij Eneco, dat ook nog eens midden in een privatiseringsproces zit.

De rechter schorste Van den Assem en zei zelf een vervanger aan te zullen wijzen. Ook moet er een onderzoek komen naar de gang van zaken binnen de onderneming om de interne verhoudingen te herstellen.

Daartoe

Van Manen kreeg van de Ondernemingskamer de opdracht om met Wim van Andel om licht op de problemen te laten schijnen en met oplossingen te komen.

Charlotte Insinger werd onlangs door de Ondernemingskamer aangesteld als de nieuwe president-commissaris van het energiebedrijf.