Nieuws/Financieel
2383113
Financieel

Handelsvrees duwt Europese beurzen in min

Amsterdam - De Europese beurzen stonden donderdagmiddag flink in het rood. De handelsvrees keerde terug na nieuwe dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump aan China. Beleggers hadden ook te maken met een stroom aan kwartaalberichten. Op het Damrak ging Altice Europe in de uitverkoop na teleurstellende resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middag een min van 0,8 procent op 568,05 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 785,70 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,7 en 1,6 procent. Londen daalde 1,1 procent na een rentebesluit van de Bank of England.

Kabel- en telecomconcern Altice Europe bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een koersval van 13,3 procent. Vooral de omzetontwikkeling op de Franse thuismarkt stelde volgens analisten teleur. Informatieleverancier Wolters Kluwer ging aan kop met een winst van 2,4 procent. ING zag de kwartaalwinst stijgen, maar zakte desondanks 2,4 procent.

AMG

Grootste daler in de MidKap was AMG met een verlies van 5,2 procent. Het bedrijfsresultaat van de metalenspecialist viel in het tweede kwartaal hoger uit dan verwacht, maar de winst per aandeel was duidelijk minder dan gehoopt. Financieel dienstverlener Intertrust, die afgelopen kwartaal iets meer winst boekte, ging aan kop met een plus van 6,2 procent. Ook de resultaten van fitnessketen Basic-Fit (plus 5,2 procent) vielen in goede aarde.

In Frankfurt zakte Siemens ruim 5 procent. Het Duitse industrieconcern realiseerde afgelopen kwartaal minder winst. Ook de Duitse autofabrikant BMW boekte minder winst, vooral door tegenvallende verkopen in China. Het aandeel verloor 0,6 procent. Modebedrijf Hugo Boss daalde 6,5 procent na de kwartaalcijfers.

Euro

In Parijs verloor Société Générale 2,3 procent, ondanks een sterk financieel kwartaal van de Franse bank. De resultaten van de Franse verzekeraar AXA werden beloond met een koerswinst van 1,7 procent. De Britse bank Barclays, die ook met cijfers kwam, daalde 2,7 procent in Londen.

De euro was 1,1626 dollar waard, tegen 1,1671 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 67,39 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper op 72,15 dollar per vat.