Nieuws/Financieel
2383310
Financieel

Apple schiet naar $1000 miljard waarde

Apple heeft de beurswaarde van $1000 miljard bereikt.

Het aandeel ging donderdagmiddag met 2,5% omhoog. Bij een koers van $207,05 per aandeel werd de magische grens doorkruist.

Rond 17:50 uur ging de koers van het grootste technologiebedrijf daar volgens persbureau Bloomberg kort doorheen, dankzij een koerssprongetje in de Amerikaanse handel op Wall Street. Daarna raakte het aandeel iets aan waarde kwijt.

Inkoop

Beleggers keken uit naar deze koerssprong, hoewel die $1000 miljard-grens volgens marktonderzoeker IDC Markets inhoudelijke weinig waarde heeft in deze sector. In december 19080 was het aandeel nog $0,50 waard.

In 1997 was Apple, opgericht in april 1976, bijna failliet gegaan, het bedrijf van Steve Jobs kon nog net een betalingsregeling treffen. Met de introductie van de iPhone in juni 2007 kreeg het aandeel een vlucht.

Apple koopt doorlopend eigen aandelen in. Gisteren is door het terugkoopprogramma het aantal uitstaande aandelen verder teruggebracht.

Het aandeel Apple reageerde op de sterk ontvangen kwartaalcijfers, waarbij niet alleen de iPhoneverkopen ruim volgens verwachting waren maar ook zijn diensten in omzet waren gegroeid.

De grens van $1000 miljard beurswaarde kwam donderdag snel in zicht. Olieconcern PetroChina ging in 2007 al kort door die grens, maar zakte er kort erna eronder.

Race in top

De opmars toont het herleefde optimisme in de technologiesector. Afgelopen kwartaal kregen technologieaandelen als Facebook nog juist een tik.

Amazon zit Apple op de hielen. Het webwinkelbedrijf zou komende week dezelfde grens van $1000 miljard kunnen bereiken.