Nieuws/Financieel
2383364
Financieel

Werkgevers: FNV en CNV uit op ledenwerving

’Vakbonden gebruiken acties Schiphol’

Schiphol kampt momenteel met grote drukte.

Schiphol kampt momenteel met grote drukte.

Vakbonden FNV en CNV gebruiken de acties van particuliere beveiligers op luchthaven Schiphol alleen maar om meer leden te werven. Dat zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Schiphol kampt momenteel met grote drukte.

Schiphol kampt momenteel met grote drukte.

,,Ongeveer 20% van onze beveiligers is aangesloten bij een vakbond. Daar wringt het hem al geruime tijd. Bij de klassieke vakbonden FNV en CNV lijkt het vooral om ledenbinding te gaan. Zij hameren enkel op centen en procenten. Grotere thema’s als duurzame inzetbaarheid en flexibilisering lijken aan de bonden voorbij te gaan”, schrijft voorzitter Laetitia Griffith in een brief die in handen is van De Financiële Telegraaf.

Onderhandelingen

De cao-onderhandelingen voor de ruim 30.000 particuliere beveiligers zijn onlangs stukgelopen. FNV, CNV en de werkgevers kunnen het onder meer niet eens worden over het loon. De bonden willen een cao met een loonsverhoging van 3% per 1 juli. Verder willen ze afspraken maken over de loonsverhoging per 1 januari 2019, omdat werkgevers dit najaar de onderhandelingen met hun opdrachtgevers gaan voeren.

De werkgevers hebben op hun beurt een bod gedaan: 7,5% loonstijging in een periode van 3,5 jaar met ingang van 2019. De beveiligingsbedrijven willen verder afspraken maken voor de lange termijn. Maar de vakbonden weigeren daarmee in te stemmen, omdat de beveiligers over dit jaar 0% loon erbij zouden krijgen.

Lonen

,,De claim van FNV en CNV dat beveiligingsbedrijven in 2018 geen loonsverhoging willen geven, is onjuist. Eind 2017 boden wij voor dit jaar een loonsverhoging van 2% en dat is door de bonden terzijde geschoven”, aldus Griffith.

Vakbond De Unie doet nog altijd niet mee met de acties en heeft pas geleden nog aan tafel gezeten met de werkgevers. ,,Wij blijven gesprekspartner als de werkgevers aangeven dat ze willen onderhandelen over het loon in 2018”, zegt bestuurder Gertjan Tommel. ,,Er zal hoe dan ook een akkoord moeten worden gesloten aan de cao-tafel.”