Nieuws/Financieel
2384188
Financieel

Apple trekt beurzen mee omhoog

New York - Techbedrijf Apple was donderdag de grote smaakmaker op Wall Street. De beurswaarde van de iPhonemaker tikte even de grens van 1 biljoen dollar aan, wat nog nooit een Amerikaans bedrijf gelukt was. In het kielzog van Apple krabbelde de Amerikaanse effectenbeurzen in de loop van de handelssesie op. Die was lager begonnen. Handelsvrees stak de kop weer op na nieuwe dreigementen van president Donald Trump aan China.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) een min van 0,1 procent op 25.316 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omhoog naar 2825 punten. Techbeurs Nasdaq kreeg er 1,1 procent bij en stond op 7794 punten.

Apple (plus 2,7 procent) zette de stijgende lijn voort die woensdag na presentatie van de kwartaalcijfers was ingezet. Het bedrijf voerde omzet en winst stevig op. Er werd vooral geprofiteerd van goede verkopen van duurdere smartphones zoals de iPhone X.

Tesla

Tesla (plus 13,6 procent) zette in het tweede kwartaal wederom een megaverlies in de boeken gezet. De maker van elektrische auto's denkt echter in de tweede helft van dit jaar voor het eerst in zijn bestaan echt winstgevend te kunnen worden.

Beleggers verwerkten meerdere kwartaalcijfers van bedrijven. Zo ging het Amerikaanse fastfoodconcern Yum Brands 1,5 procent omhoog ondanks tegenvallende verkopen bij Pizza Hut. De pizzaketen heeft last van stevige concurrentie en dat was te merken in de kwartaalcijfers.

Fiat Chrysler

Chemiereus DowDuPont heeft goede zaken gedaan met de verkoop van zaden en pesticiden. De omzet in de landbouwdivisie liep met een kwart op. Het aandeel werd evenwel 2,4 procent lager gezet.

Fiat Chrysler (plus 2,7 procent) houdt voorlopig vast aan een afsplitsing van auto-onderdelenmaker Magnetti Marelli. De Italiaans-Amerikaanse automaker wil zijn huidige aandeelhouders waardepapieren in Magnetti Marelli geven en wees interesse van een Aziatische auto-onderdelenmaker van de hand. Ook enkele investeerders zouden het onderdeel willen kopen.

Euro

Twee bedrijven gingen donderdag naar de beurs: bedrijfsmakelaar Cushman & Wakefield (plus 4,7 procent) en speakermaker Sonos (plus 20,5 procent).

De euro was 1,1603 dollar waard, tegen 1,1615 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent tot 69,08 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder en kostte 73,54 dollar per vat.