Nieuws/Financieel
2384245
Financieel

’Gratis’ belegging schudt markt op

Fidelity heeft als eerste grote vermogensbeheerder een tracker op de markt gebracht waarvoor geen kosten worden berekend.

Vrijdag komen het Fidelity Zero Total Market Index Fund en de Fidelity Zero International Index Fund op de markt. Het wordt als een revolutie in beleggen gezien.

In reactie op de volgende stap in kostenbeperking van Fidelity in deze markt van zogeheten exchange traded funds (etf) die een index volgen gingen grote aanbieders op de beurs achteruit. BlackRock, ’s werelds grootste aanbieder, verloor donderdagavond ruim 1%.

Race naar bodem

Persbureau Bloomberg verneemt dat andere aanbieders zoals Vanguard, BlackRock en Charles Schwab de stap van Fidelity moeten volgen. Dat betekent dat een race op de bodem wordt doorgezet.

Traditionele zakenbanken Goldman Sachs en JP Morgan hebben zich recent ook duidelijk in de etf-markt geroerd met prijsverlagingen voor klanten zoals pensioenfondsen.

De markt van trackers, die vanwege het volgen passieve beleggingen worden genoemd, groeit al jaren stormachtig en valt de relatief hoge kosten aan van de managers die een beleggingsfonds actief beheren.

Passief winnaar

In de meeste studies naar deze markt blijkt dat passieve beleggingen met etf’s de actief beheerde fondsen gemiddeld over langere perioden doorgaans aftroeven.

Verdiensten moeten bij deze prijsdalingen tot ’gratis’ uit andere activiteiten komen. Fidelity heeft de indices die de trackers volgen zelf nagebouwd.

Een andere oplossing vormen de verdiensten door de onderliggende aandelen die de trackeraanbieder moet kopen uit te lenen aan een belegger die short gaat.

De gedacht is dat de short gaande belegger de geleende aandelen verkoopt, erop rekenend dat ze de aandelen later tegen een lagere prijs kunnen terugkopen en zo het verschil kunnen cashen.

De etf wordt volgens marktvorsers steeds meer aangeboden als onderdeel van een bredere portefeuille met allerlei vormen van beleggingen.