Nieuws/Financieel
2385796
Financieel

Column: Tikkie terug

Beleggen is soms net als topsport: je moet je zo min mogelijk laten afleiden door bijzaken zoals politiek.

Een journalist van Bloomberg en een grote Amerikaanse vermogensbeheerder deden onafhankelijk van elkaar onderzoek naar alle geopolitieke crises sinds de Tweede Wereldoorlog en de uitwerking ervan op de Dow Jones-index.

En wat bleek? Beide kwamen tot de conclusie dat de reactie elke keer hetzelfde is. Namelijk dat beleggers aanvankelijk schrikken, waardoor aandelenkoersen kortstondig dalen (gemiddeld 4,6%) om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. De index was daardoor na een maand tussen de 3 en 5% gestegen. De aandelenmarkt blijkt dus veerkrachtig te zijn in dit soort situaties.

Het Trump-tijdperk

Sinds president Trump begin dit jaar een van zijn verkiezingsbeloftes nakwam door zijn offensief over de handelstarieven met China en andere handelspartners te starten, is de reactie op de financiële markten precies zoals op basis van de onderzoeken verwacht mocht worden. Alsof beleggers getuige zijn van een merkwaardig soort bokswedstrijd zien ze Trump klappen uitdelen, tegenstanders incasseren, reageren en weer doorgaan. En dat ronde na ronde. Waar dit stopt is nog lang niet duidelijk.

Ondertussen gaan beleggers net als uit het onderzoek bleek, over tot de orde van de dag. Gesteund door overwegend goede bedrijfsresultaten en positieve economische ontwikkelingen, zijn diverse beursindices in de ontwikkelde markten weer terug op - of gaan in de richting van - de stand aan het begin van dit jaar. Minder goed vergaat het de indices in opkomende markten. Na fraaie resultaten in 2017 doet dit deel van de beleggingsportefeuille een stap terug, vooruitlopend op mogelijk negatieve gevolgen van het handelsconflict.

Balansdagen

Nu we over de helft van het jaar zijn zie ik veel beleggers de balans opmaken. Het is begrijpelijk dat er dan een herbalancering van de portefeuille volgt. Prima. Maar dan zie ik iets merkwaardigs gebeuren. Beleggers met een defensieve of neutrale portefeuille verschuiven obligatieposities naar de categorie aandelen.

Niet omdat ze allemaal hun persoonlijke uitgangspunten hebben zien wijzigen en daardoor veel offensiever kunnen of willen beleggen. Nee, zij veranderen omdat ze teleurgesteld zijn over de resultaten van obligaties dit jaar en vergelijken die met de veelal positieve resultaten in de categorie aandelen. Het gevolg van zo’n aanpassing is dat er een portefeuille ontstaat met een hoger neerwaarts risico dan dat men oorspronkelijk als uitgangspunt had genomen.

Groeien bomen tot in de hemel?

En dat gebeurt op een moment dat er inmiddels al tien jaar lang een stijging op de Amerikaanse beurzen gaande is. Hoewel Trump trots tweette dat de Amerikaanse economie door zijn beleid in het tweede kwartaal sterk groeide, zien we hoe gevoelig beleggers reageren als enkele grote, toonaangevende technologiebedrijven met minder goede winstvooruitzichten naar buiten komen. In enkele dagen tijd volgde een forse koersdaling voor die aandelen.

Als er een correctie komt op de aandelenmarkten, dan moet de categorie obligaties voor de risicodemping in de portefeuille zorgen. Baseer aanpassingen dan ook niet op de waan van de dag en accepteer dat er momenten zijn dat een categorie minder presteert. Houd in je achterhoofd dat financiële markten veerkrachtig zijn. Je moet wel een erge pessimist zijn om te veronderstellen dat dat in de toekomst anders zal zijn.

Patrick Damen werkt ruim 29 jaar in de financiële sector en sinds 1996 bij Robeco Retail. Hij is senior beleggingsadviseur en schrijft over zijn ervaringen en ontwikkelingen op de retailmarkt in Nederland.