Nieuws/Financieel
23861518
Financieel

Aegon zucht onder ’ongunstige marktomstandigheden’

Amsterdam - Verzekeraar Aegon heeft ook over het derde kwartaal een nettoverlies laten optekenen, blijkt uit cijfers die de verzekeraar donderdagochtend naar buiten bracht. Het bedrijf leverde onder de streep €206 miljoen in en gaf ’ongunstige marktomstandigheden’ waardoor het minder polissen kon verkopen als reden voor een daling van het operationeel resultaat met 11% ten opzichte van een jaar eerder.

Op basis van constante wisselkoersen daalde dat tot €429 miljoen, waar analisten wel een stijging hadden voorzien. Het negatieve nettoresultaat van €206 miljoen waar vorig jaar nog €60 miljoen werd verloren, was wel fors beter dan analisten hadden verwacht. De solvabiliteit volgens Solvency II daalde naar van 214% naar 212%, waar analisten op een toename tot 216% hadden gerekend.

Bestuursvoorzitter Lard Friese zag desondanks ’goede vooruitgang’ met zijn ’doelstelling om onze strategische assets te laten groeien, ondanks volatiliteit op de financiële marken en politieke onrust’. De verzekeraar verkocht in de Verenigde Staten bijna een kwart meer levensverzekeringen en profiteerde van de nog steeds sterke Amerikaanse, Britse en Nederlandse arbeidsmarkten, waar stortingen voor pensioenen nog steeds toenamen. Inkomsten uit beleggingsdiensten stonden onder druk omdat klanten minder beleggen onder de huidige onzekere stemming op de markten.

Verliezen

Aegon verloor zijn geld vooral op bezittingen die ruim een half miljard minder waard werden, waar verliezen op Amerikaanse rente-hedges een belangrijke factor waren. Nog eens €127 miljoen verdampte er aan beleggingen. In Nederland, de regio die de grootste bijdrage leverde aan het operationeel resultaat, steeg Aegons dekkingsgraad dankzij gunstige ontwikkelingen op de hypotheekmarkt.

In oktober maakte Aegon bekend zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten te verkopen aan ASR in ruil voor €4,9 miljard in aandelen en contant geld. De Haagse verzekeraar waarvan de wortels teruggaan naar begrafenis-, wezen- en weduwenfondsen en levensverzekeringen uit de 19e eeuw, wil nu van zijn Nederlandse verzekeringsklanten en -personeel af om van de opbrengst €1,5 miljard aan zijn aandeelhouders te kunnen geven en voor €700 miljoen aan schulden af te lossen.

Boekhoudlawaai

Na de aankondiging dat Aegon zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten verkoopt aan a.s.r. kondigde ceo Lard Friese donderdag aan zijn portefeuille van Amerikaanse lijfrentes -die jarenlang een hoofdpijndossier vormde- bij nader inzien voorlopig niet te verkopen. Ook vermogensbeheeractiviteiten voor de Aziatische markt die vorig jaar nog in de verkoop stonden, worden vooralsnog niet verkocht.

Volgens Friese heeft Aegon als verzekeraar weer laten zien een ‘rock solid’ baken te zijn in zeer onrustige tijden op de financiële markten, en moet het nettoverlies dat hij maakte worden gezien als ‘boekhoudlawaai’; het gevolg van accountantsregels die verzekeraars verplichten bezittingen volgens marktwaarde en verplichtingen op boekwaarde te waarderen, ‘terwijl er geen sprake is van economisch verlies’.

Zorgelijk

Toch ging ook operationeel het resultaat onderuit, omdat Aegon voor een deel afhankelijk is van vergoedingen van klanten die gebaseerd zijn op de waarde van de beleggingen die het beheert. Ook ziet Friese in Nederland het aantal nieuwe hypotheken afnemen. Omdat ook veel minder mensen hun hypotheken oversluiten, groeit toch het aantal dat Aegon in de portefeuille heeft.

Voor de komende periode noemt Friesede hoge inflatie ‘zorgelijk’. “Het risico van een rem op de economie en een mogelijke recessie groeit, en dan is de vraag hoe diep en lang die zal zijn. Dat het nog wel even guur zal zijn op de financiële markten, is duidelijk. ”