Nieuws/Financieel
2386321
Financieel

Aandelenmarkt Japan achterhaalt China

Tokio - Japan heeft China achterhaald als een na grootste aandelenmarkt ter wereld. Chinese bedrijven en de Chinese munt yuan hebben dit jaar flinke klappen gekregen door de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Ook het initiatief van de overheid om de enorme schulden van Chinese bedrijven aan te pakken en de langzamer draaiende Chinese economie zorgden door een dip van de aandelenmarkt.

De totale waarde van Chinese aandelen was donderdag omgerekend 5,26 biljoen euro, oftewel 5260 miljard euro. In 2014 ging de Chinese aandelenmarkt Japan voor het eerst voorbij met een hoogtepunt van de waarde een jaar later op dik 8,6 biljoen euro. In Japan kwam de teller donderdag uit op ongeveer 5,33 biljoen euro. De Amerikaanse aandelenmarkt blijft koploper met een totale waarde van zo'n 27,8 biljoen euro.

De toonaangevende beursindex in Shanghai verloor dit jaar al 17 procent van zijn waarde. Daarmee is China een van de werelds slechtst presterende beurslanden. Vooral industrie- en technologiegerelateerde aandelen hadden het zwaar. Die sectoren gingen zelfs meer dan 20 procent omlaag.