Nieuws/Financieel
2386960
Financieel

Beurs verlegt blik van cijfers naar handelsruzie

Beleggers op de Amsterdamse beurs maken zich opnieuw op voor een golf aan kwartaalcijfers. Deze week verschijnen de resultaten van onder meer PostNL (maandag), ABN Amro, Ahold Delhaize en Corbion (woensdag) en SBM Offshore (donderdag).

„Het cijferseizoen begint wel op zijn einde te lopen. Daarmee komt bij beleggers de focus meer te liggen op het handelsconflict”, zegt analist Justin Blekemolen (Lynx).

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump deed er de afgelopen week een schepje bovenop in de handelsruzie en dreigde China met hogere importtarieven op $200 miljard aan goederen. De Chinezen reageerden echter koel.

„Trump speelt spelletjes met wereldleiders. Hij doet dat om zichzelf een zo sterk mogelijke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel te verschaffen”, legt Blekemolen uit. Desondanks sluit hij niet uit dat de spanning richting het einde van deze maand gaat oplopen, omdat de Amerikaanse importtarieven op Chinese producten dan zouden moeten ingaan.

Apple

Voor beleggers op Wall Street was Apple de voorbije week het hoogtepunt. De technologiegigant kwam eerst met meevallende kwartaalresultaten en bereikte vervolgens als eerste Amerikaanse onderneming een beurswaarde van meer dan $1000 miljard.

Op Wall Street zijn veel ogen gericht op de kwartaalresultaten van Disney, die dinsdagavond verschijnen. Het mediaconcern kocht recent branchegenoot 21st Century Fox voor circa $71 miljard. Mogelijk geeft Disney dinsdagavond een hint hoe de onderneming de concurrentie met Netflix wil verhevigen.