Nieuws/Financieel
2387908
Financieel

'Wall Street in teken van China en banen'

New York - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag waarschijnlijk dicht bij huis. Beleggers verwerken nieuwe dreigementen van China in het grote handelsconflict met de Verenigde Staten. Op de laatste handelsdag van de week gaat er tevens veel aandacht uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid.

China gaat importheffingen invoeren voor in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten als de Verenigde Staten hun heffingen op Chinese producten uitbreiden. Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn die importheffingen een rationele stap en is Peking wel gedwongen terug te slaan. Uit China kwam verder nog nieuws dat de centrale bank ingrijpt om speculatie op een verdere waardedaling van de Chinese munt te beperken.

De werkgelegenheid in de VS is in juli aanzienlijk minder sterk toegenomen dan een maand eerder. De banengroei kwam tevens lager uit dan kenners hadden voorzien. Ook blijkt dat de loongroei in 's werelds grootste economie wat is verbeterd. Beide ontwikkelingen zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Kwartaalresultaten

Kraft Heinz staat naar verwachting voor een hogere opening. Het levensmiddelenconcern presenteerde kwartaalresultaten die de verwachtingen van het bedrijf en analisten overtroffen, ondanks een flinke daling van de nettowinst. Kraft Heinz is nu van plan stevig te investeren in nieuwe producten. New York Post schreef voorafgaand aan de kwartaalcijfers dat het bedrijf interesse zou hebben in een overname van Campbell Soup.

GoPro gaf ook een kijkje in de boeken. De maker van actiecamera's zag zijn verlies toenemen op een lagere omzet, maar topman Nicolas Woodman verwacht dat kostenbesparingen het bedrijf in de tweede helft van het jaar weer winstgevend zullen maken.

Personeelsbestand

Softwarebedrijf Symantec schrapt daarnaast 8 procent van zijn personeelsbestand. De maker van het antivirusprogramma Norton verlaagde ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar, nadat de opbrengsten het afgelopen jaar met 1,6 procent waren gedaald.

Facebook staat mogelijk in de schijnwerpers wegens een rechtszaak in Californië die vrijdag begint. Een aantal grote mediapartijen, waaronder The New York Times, CNN en Associated Press, wil met een gang naar de rechter afdwingen dat het socialmediabedrijf openbaar maakt hoe het geld verdient aan data. Facebook heeft dat tot nu toe altijd geweigerd.

Donderdag lieten de beurzen in New York een gemengd beeld zien. De Dow-Jonesindex sloot een fractie lager op 25.326,16 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omhoog naar 2827,22 punten. Techbeurs Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij en stond op 7802,68 punten.