Nieuws/Financieel
2388225
Financieel

Lichte winst voor beurs Amsterdam

Amsterdam - De beurs in Amsterdam liet vrijdagmiddag een winst zien, net als de beurzen elders in Europa. Beleggers bogen zich over het Amerikaanse banenrapport. Op het Damrak was bierbrouwer Heineken een stijger na een grote overname in China. Biotechnoloog Galapagos ging juist flink omlaag na resultaten. Ook Altice Europe had weer een moeilijke dag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde halverwege de middag 0,4 procent hoger op 572,44 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 797,35 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,7 procent bij.

Heineken behoorde tot de koplopers bij de hoofdfondsen met een winst van 1,6 procent. De brouwer neemt een belang van 40 procent in China Resources Beer (CR Beer), de grootste bierbrouwer van China. Met de deal is in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard dollar gemoeid.

Daling

Altice Europe zette de daling voort en bungelde onderaan met een min van 4 procent. Het kabel- en telecomconcern kelderde een dag eerder ruim 16 procent na tegenvallende resultaten. Galapagos zakte 3,9 procent. Het biotechnologiebedrijf wist de omzet in de eerste jaarhelft op te voeren. Het nettoverlies steeg echter ook.

In de MidKap voerde chipbedrijf Besi de stijgers aan met een plus van bijna 4 procent. Maaltijdbezorger Takeaway.com volgde met een winst van ruim 3 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. Grootste daler was bodemonderzoeker Fugro met een min van 2,5 procent.

Druk

Buiten het Damrak was het opnieuw druk aan het cijferfront. In Zürich verloor herverzekeraar Swiss Re 2,7 procent na een winstdaling in de eerste jaarhelft. Luchtvaartgroep IAG daalde 2,6 procent in Londen na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van British Airways en Iberia.

In Parijs werden de resultaten van de Franse bank Crédit Agricole (plus 3,4 procent) goed ontvangen. In Londen klom Royal Bank of Scotland 2,7 procent na publicatie van resultaten. De Britse bank keert voor het eerst in tien jaar weer dividend uit. William Hill zakte 7,6 procent na een halfjaarverlies van het Britse gokbedrijf.

De euro was 1,1569 dollar waard, tegen 1,1615 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 68,65 dollar. Brentolie was vlak op 73,47 dollar per vat.