Nieuws/Financieel
238876034
Financieel

Coronazorg en zwak banenrapport duwen Dow in rood

Amsterdam - Wall Street sluit vrijdag de beurshandel met verlies af. De besmetting van president Trump met het coronavirus drukte het sentiment op de aandelenmarkten en een matig banenrapport. Beleggers reageerden positiever op signalen dat het steunpakket van Washington voor luchtvaartmaatschappijen zou arriveren.

De Dow Jones-index sloot 0,5% lager. De bredere S&P500-index zakte 1%. De Nasdaq ging naar 2,2% verlies.

De mededeling van president Trump, dat het om een milde besmetting met corona gaat, zet een al onzekere verkiezingsuitslag verder onder druk, aldus analisten tegen Bloomberg. Later op de avond werd de president overgebracht naar een militair ziekenhuis.

Er is bovendien geen zicht op een deal over het voorgestelde steunpakket van $2,2 miljard door de Democraten. Dat plan werd gisteravond goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar met de Republikeinen blijft in de Senaat een deal uit.

Op de agenda in New York stond ’s ochtends het banenrapport voor de zogeheten non-farm payrolls over de maand september. Analisten gepeild door Dow Jones gaan uit van een aanwas met 800.000 banen, dat werd een afkoeling tot 661.000, tegen 1,37 miljoen nieuwe jobs in augustus.

De volatiliteit op de financiële markt afgelezen aan de futures op de VIX- of ‘bibber’-index schoot vrijdag omhoog, nu de uitkomst van de verkiezingen in de grootste economie onzekerder is geworden.

Brent- en WTI olie zakten met nog eens 3,8%. Brentolie, de belangrijkste graadmeter voor raffinageproducten zoals benzine en diesel, kwam onder de $40 per vat uit.

Goud daarentegen steeg met 0,2% tot boven $1900 per Troy ounce (31,1 gram). Maar koper, gebruikt in bouwprojecten, verloor 4,3%.

Luchtvaart wint

In de S&P deed het signaal van meer staatssteun voor luchtvaartbedrijven ook aandeel American Airlines goed, het sloot met 3,3% winst. Delta Airlines won 2,1%.

In de Dow Jones stond machinebouwer Caterpillar met 2,2% bovenin, Dow won 2,6%.

Supermarktconcern Walmart (-1,8%) verkocht een meerderheidsbelang in zijn Britse dochteronderdeel Asda aan een investeringsconsortium.

Techaandelen als Amazon (-3%), Apple (-3,2%), Netflix (-4,6%), Intel (-2,4%) en Tesla 7,4%, ondanks 43% meer kwartaalverkopen, sloten lager. Gevolgd door Microsoft (-2,2%) en Facebook (-2,5%).

Autobouwer Ford zakte 0,6%, zijn autoverkopen in het derde kwartaal daalden met bijna 5% ten opzichte van vorig jaar.

Een opvallende stijger werd Janus Henderson, de vermogensbeheerder waarin de activistische belegger Trian een belang nam - mogelijk om meer rendement te eisen - met 16%. Ook bij fondsmanager Invesco, een van de grootste in de VS, nam Train een belang: Invesco pluste met 5,3%.

Taxi-app Uber zakt 0,6%. Investeerders onder leiding van Greenbriar Equity Group staken $500 miljoen in Uber Freight, de logistieke tak van Uber, gewaardeerd op $3,3 miljard.