Nieuws/Financieel
2389757
Financieel

Kraft Heinz en GoPro smaakmakers op hoger Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York hielden vrijdag de voeten droog. Beleggers verwerkten nieuwe dreigementen van China in het handelsconflict met de Verenigde Staten. Ook ging de aandacht uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Voedingsmiddelenbedrijf Kraft Heinz op Wall Street was een uitblinker dankzij goede resultaten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 22.463 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,5 procent tot 2840 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,1 procent bij tot 7812 punten.

China gaat importheffingen invoeren voor in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten als de VS hun heffingen op Chinese producten uitbreiden. Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn die importheffingen een rationele stap en is Peking gedwongen om terug te slaan. Uit China kwam verder nog nieuws dat de centrale bank ingrijpt om speculatie op een verdere waardedaling van de Chinese munt te beperken.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de VS is in juli aanzienlijk minder sterk toegenomen dan een maand eerder. De banengroei kwam tevens lager uit dan kenners hadden voorzien. Ook blijkt dat de loongroei in 's werelds grootste economie wat is verbeterd. Beide ontwikkelingen zijn belangrijk voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Kraft Heinz ging 8,6 procent vooruit. Het levensmiddelenconcern presenteerde kwartaalresultaten die de verwachtingen van het bedrijf en analisten overtroffen, ondanks een flinke daling van de nettowinst. Kraft Heinz is nu van plan stevig te investeren in nieuwe producten. Daarnaast zou het bedrijf interesse hebben in een overname van branchegenoot Campbell Soup (plus 2,5 procent).

Boeken

GoPro gaf ook een kijkje in de boeken. De maker van actiecamera's zag zijn verlies toenemen op een lagere omzet, maar topman Nicolas Woodman verwacht dat kostenbesparingen het bedrijf in de tweede helft van het jaar weer winstgevend zullen maken. GoPro sprong 17,7 procent omhoog.

Softwarebedrijf Symantec kelderde 7,8 procent. Het softwarebedrijf gaat 8 procent van zijn personeelsbestand schrappen. De maker van het antivirusprogramma Norton verlaagde ook zijn omzetverwachting voor het hele jaar.