Nieuws/Financieel
2390020
Financieel

’Appletje’ voor Nederlandse dorst

Lezer Jan-Willem koopt en verkoopt al twintig jaar Apple-aandelen en dronk dus een wijntje op de koersmijlpaal.

Lezer Jan-Willem koopt en verkoopt al twintig jaar Apple-aandelen en dronk dus een wijntje op de koersmijlpaal.

Naast grote hedgefondsen en institutionele beleggers waren ook particulieren en pensioenfondsen gelukkig toen Apple donderdag de magische beurswaarde van $1 biljoen bereikte.

Lezer Jan-Willem koopt en verkoopt al twintig jaar Apple-aandelen en dronk dus een wijntje op de koersmijlpaal.

Lezer Jan-Willem koopt en verkoopt al twintig jaar Apple-aandelen en dronk dus een wijntje op de koersmijlpaal.

Bij BinckBank is Apple al jaren veruit het populairste buitenlandse aandeel, wel op ruime afstand van geliefde Nederlandse fondsen zoals Shell, ING en ASML.

,,Nederlandse beleggers willen graag dichtbij huis blijven, maar velen hebben toch Apple in hun portefeuille”, weet Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters. ,,Het is een magisch aandeel. Apple is erin geslaagd om van een hardware-producent een volledig premium merk te worden, met forse marges.”

Wijntje

De particuliere belegger Jan-Willem dronk mousserende wijn op de biljoengrens. Hij kocht zijn eerste aandelen Apple begin jaren negentig en sindsdien koopt en verkoopt hij met enige regelmaat. „Apple vormt de hoofdmoot van mijn portefeuille. Ik heb altijd geloofd in het bedrijf en zijn producten, ook tijdens moeilijke periodes. De behaalde winst was helaas niet voldoende om een villa te kunnen kopen. Wel kon ik ermee computers, tablets en telefoons van Apple aanschaffen. Voorheen ging ik steeds voor het nieuwste model, maar nu sla ik er wel eens één over.”

Als particulieren geen aandelen Apple bezitten, profiteren ze van de koerswinst al gauw via pensioenfondsen. De grootste vijf hadden rond de jaarwisseling een aandelenpakket ter waarde van bijna €3,3 miljard. Een flink bedrag maar nog geen procent van hun totale belegde vermogen.

’Niet te prijzig’

Ook Patrick Beijersbergen is enthousiast. De auteur van het boek ’Beleggen kun je zelf’ kocht de aandelen drie jaar geleden. Ondanks de destijds al fors gestegen koers. ,,Apple lijkt duur, maar als je de koers-winstverhouding bekijkt”, momenteel rond 19, ,,dan blijft het goedkoop omdat ze zoveel cash aan boord hebben. Dat corrigeert de waardering. Met dividend en snelle groei bij nieuwe producten is het niet te prijzig. Ik houd ze vast.”

Analist Wim Zwanenburg is ook al jaren fan van Apple. „Toen mijn kinderen begin deze eeuw een iPod wilden, heb ik voor hetzelfde geld aandelen Apple gekocht. Dat is niet tegengevallen”, zegt hij met gevoel voor understatement.

Er zijn bij het jubileumnieuws ook zorgen. De koers van het aandeel wordt door de massale inkoop van de eigen aandelen door Apple, inmiddels ligt 30% van het totaal in Cupertino thuis op de plank, omhoog gedrukt.

Schok

Tegelijkertijd worden indexvolgers of etf’s op het aandeel Apple verkocht. Die uitgevers moeten het onderliggende aandeel van de etf gaan kopen als de markt tegenzit en de klant dat eist. Dat effect kan op een slechte dag opeens tot een enorme koersval leiden, waarschuwt directeur Marcel Rietveld van vermogensbeheerder MijnEffecten.

,,Als de pleuris uitbreekt op de beurs, en bijna niemand kan aandelen Apple krijgen, omdat 30% bij Apple ligt, dan zorgt dat vanwege de enorme omvang van Apple voor een grote schok. Niemand die daar nu naar kijkt.”

Drie jaar geleden trad een soortgelijk effect op bij het aandeel General Electric, toen het ‘gouden’ aandeel van veel Amerikaanse beleggers met tientallen procenten onderuit ging toen beleggers de aandelen opeisten.