2391835
Financieel

Erdogan: Goud uit kussen naar lira

President Erdogan spreekt zijn achterban bij de AK Partij toe in Ankara.

President Erdogan spreekt zijn achterban bij de AK Partij toe in Ankara.

„Haal je goud van onder je kussen en ruil het in voor Turkse lira.” Met die oproep, ook voor eurobiljetten, heeft president Recep Tayyip Erdogan Turken gevraagd hun bezit in te zetten als „verzet tegen de hele wereld”.

President Erdogan spreekt zijn achterban bij de AK Partij toe in Ankara.

President Erdogan spreekt zijn achterban bij de AK Partij toe in Ankara.

Zijn oproep volgt op de dramatische teruggang van de waarde van de munt vooral tegen de dollar na sancties vanuit de VS.

Zaterdag liet Turkije beslag leggen op tegoeden van Amerikaanse ambtenaren in het land, zo meldt CNN.

De Turkse economie is sterk afhankelijk van de investeringen in buitenlandse valuta. Vrijdag kondigde Erdogan een actieplan voor de komende honderd dagen aan om zijn economie, die met 7,4% op jaarbasis groeit, aan te jagen.

Nieuwe leningen

De president wil voor $200 miljard aan nieuwe luchthavens, bruggen en het nieuwe ’Kanaal Istanbul’ met een serie steden erlangs aanleggen. Daartoe gaat de centrale bank onder andere obligaties in eigen munt uitgeven. Erdogan rekent daarbij op de eigen bevolking als kopers.

Erdogan noemde China, Inda en Rusland vorige week uitdrukkelijk als nieuwe ’kernmarkten’, Europa valt daar buiten.

Onhoudbaar

Door nieuwste sacties wordt het land waarschijnlijk nog meer van de Amerikaanse financiële markten afgesloten. Veel projecten werden eerder in dollars gefinancierd.

De Turkse lira zakte vrijdag door de volgens valutahandelaar Bart Hordijk van Monex Europe „psychologische grens”. Het lijkt erop „alsof de ingrediënten voor een valutacrisis aanwezig zijn”, stelt Hordijk.

Portefeuillebeheerder Paul Greer van vermogensbeheerder Fidelity International noemt het „te bezien of het land in staat is om tot een groei te komen die houdbaarder is dan de oververhitting van de afgelopen twaalf maanden”.

Destabilisering

De oproep om goud en euro’s tegen lira te ruilen past in de vorige aanklachten van Erdogan tegen buitenlandse mogendheden, die zouden proberen de Turkse economie te destabiliseren.

De inflatie giert de pan uit, met tot nu toe al 15,4% aan officiële prijsstijgingen dit jaar.

De Verenigde Staten legden Turkije vorige week sancties op omdat Erdogan weigert de gevangen Amerikaanse pastoor Andrew Brunson uit te leveren.

Erdogan ziet in Brunson een aanhanger van de in de VS woonachtige Turkse leider Fethullah Gülen. Diens beweging is volgens Turkije verantwoordelijk is voor de couppoging in 2016.

Sancties

Turkije eist op zijn beurt al twee jaar uitlevering van Fethullah Gülen, die in de VS in ballingschap leeft. Nog voor deze ruzie was de Turkse lira 20% waarde kwijtgeraakt tegen de dollar.

Valutahandelaren vrezen komende week een nieuwe reeks sancties tegen Ankara vanuit Washington. President Trump liet op1 augustus beslag leggen op Amerikaanse tegoeden van de Turkse ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken). Erdogan dreigde met tegenmaatregelen en voerde die zaterdag door.

Forse leningen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu hebben vrijdag in Singapore een ontmoeting gehad om te proberen de problemen tussen de twee landen op te lossen. „Het was een constructief gesprek”, aldus beide landen.