Nieuws/Financieel
2394763
Financieel

Fonds in beeld

Klinkend resultaat Kempen met smallcaps

Kempen-fonds gewaardeerd.

Kempen-fonds gewaardeerd.

Amsterdam - Vermogensbeheerder Kempen behaalt al ruim een kwart eeuw aantrekkelijke rendementen met het Orange Fund. Dit fonds belegt in middelgrote Nederlandse ondernemingen als verzekeraar ASR en voedingsgroothandel Sligro.

Kempen-fonds gewaardeerd.

Kempen-fonds gewaardeerd.

Inmiddels past Kempen de strategie van het Orange Fund ook toe door wereldwijd in aandelen van middelgrote en kleinere bedrijven te investeren. Dat levert eveneens klinkende resultaten op. Het Global Small-Cap Fund van de Amsterdamse vermogensbeheerder heeft namelijk sinds de start in 2014 een gemiddeld rendement van circa 16% per jaar geboekt. „Het is mooi om te zien dat wij ons kunnen meten met de beste fondsen op ons gebied”, zegt fondsbeheerder Jan Willem Berghuis.

In Nederland bezit het Kempen Global Small-Cap Fund aandelenposities in ingenieurskantoor Arcadis, chipbedrijf Besi en pakjesbezorger PostNL.

Maar het beleggingsfonds is voornamelijk actief in de Verenigde Staten. Daar heeft het belangen in zonnepanelenfabrikant First Solar en Brunswick, het moederbedrijf van buitenboordmotorenfabrikant Mercury.

Waarde toevoegen

Op de beurs zijn smallcapfondsen minder goed verhandelbaar dan ’largecaps’ als Shell of Unilever. Volgens Berghuis biedt het beleggen in middelgrote en kleinere bedrijven echter ook veel voordelen. „Smallcaps worden minder gevolgd door analisten. Daardoor kunnen wij meer waarde toevoegen”, legt de fondsbeheerder uit.

Volgens zijn collega Luuk Jagtenberg is ook de kleinere omvang van deze bedrijven een pluspunt. „Daardoor krijgen wij gemakkelijker toegang tot het management. Omdat zij dichter op de business zitten, kunnen wij ook diepgaandere gesprekken met ze voeren.”

Ook in Japan gaan er steeds meer deuren open voor de fondsbeheerders van Kempen. Een focus op de lange termijn, een jaarlijkse reis naar het land en assistentie van de Nederlandse ambassade in Tokio helpen daarbij.

Japan

Het beleggingsfonds participeert er in internetconcern DeNa en liften- en roltrappenfabrikant Fujitec. Berghuis: „Voor ons zit er veel waarde in Japan. Maar resultaten behaal je er niet van de ene op de andere dag.”