Nieuws/Financieel
2398124
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Tapastheater verleidt twijfelaars

Cultuur in hapklare brokken

Tessa Harmsen wil theater toegankelijk maken voor een breed publiek.

Tessa Harmsen wil theater toegankelijk maken voor een breed publiek.

Amsterdam - Veel mensen willen wel naar het theater, maar zien op tegen de lange zit, de hoge prijzen of de mogelijke teleurstelling als het toch niet aan de verwachting voldoet. Met TapasTheater neemt Tessa Harmsen deze drempels weg. Bezoekers krijgen er voorstellingen van twintig minuten geserveerd.

Tessa Harmsen wil theater toegankelijk maken voor een breed publiek.

Tessa Harmsen wil theater toegankelijk maken voor een breed publiek.

De kelder van een voormalig restaurant in Amsterdam-Oost is verbouwd tot vier mini-podia waar per ruimte plaats is voor slechts tien bezoekers. Op de begane grond bevindt zich het horecagedeelte waar drankjes en kleine gerechtjes besteld kunnen worden. „Per voorstelling betaalt een bezoeker €6,50”, vertelt Harmsen. „Iedereen beslist zelf hoeveel voorstellingen hij op een avond bezoekt en op welk tijdstip.” Artiesten krijgen een deel van de kaartverkoop.

"Optreden voor tien bezoekers"

Talent

Harmsen liep al vier jaar met het idee van het TapasTheater rond en besloot er een jaar geleden eindelijk werk van te maken. „Ik heb altijd achter de schermen gewerkt in de theaterwereld. De laatste vier jaar als zelfstandige in de marketing en communicatie. Ik ontdekte dat theatermakers vaak te veel denken vanuit artisticiteit en te weinig luisteren naar wat het publiek wil. Ook blijft er talent onbenut, omdat podia vaak duur zijn om te huren.”

Bij TapasTheater kunnen artiesten eigen werk spelen en daar zelfs een beetje aan verdienen. „Ze kunnen zich in de kijker spelen bij producenten en veel ’vlieguren’ maken.” Harmsen benadrukt dat het wel afgeronde voorstellingen moeten zijn, geen try-outs. „Het moet ook begrijpelijk en van kwaliteit zijn. Na afloop moeten bezoekers kunnen vertellen wat ze gezien hebben.”

Harmsen begrijpt dat deze commerciële insteek niet alle theatermakers aanspreekt. „Dat hoeft ook niet. Maar ik vind dat commercie en artistiek niet hoeven te vloeken.” Voldoende theatermakers lijken dat met haar eens te zijn. De programmering voor de eerste twee maanden is rond en de aanvragen voor de maanden erna stromen binnen. Een selectiecommissie van drie kijkt welke optredens het meest geschikt zijn.

Gniffelen

Cabaretier Benjamin van der Velden is een van de artiesten die in augustus in het minitheater staat. „Hij maakt ’doordenkcabaret’: niet te veel platte grappen, maar een verhaal om van te gniffelen.” Een van de andere artiesten is toneelacteur Wouter Brouwers die samen met actrice Randy Fokken een zelfgeschreven toneelstuk op de planken brengt over een zonde die iedereen weleens begaat: stiekem meeluisteren.

Bekende artiesten als Jon van Eerd en Lone van Roosendaal zijn ook gecharmeerd van het concept. „We zijn met ze in overleg over hoe zij in Tapastheater een nieuw publiek kunnen aanboren en zichzelf kunnen vernieuwen”, aldus Harmsen die bijvoorbeeld op termijn een Sunday Special niet uitsluit.

Naam bedrijf: Tapastheater

Wie: Tessa Harmsen

Wat: Theater waar elk kwartier een nieuwe, korte voorstelling start

Waar: Amsterdam

Startdatum: 09-08-2018

Gedane investering: €150.000

Beoogde jaaromzet: €300.000

Meer informatie: tapastheater.nl