Nieuws/Financieel
2398408
Financieel

Wall Street op winst

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de sessie op winst. Zorgen over oplopende handelsspanningen tussen de VS en China werden voorzichtig opzij geschoven, geholpen ook door hogere olieprijzen. Beleggers verwerken verder kwartaalcijfers van een aantal bedrijven waaronder die van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse miljardair en topbelegger Warren Buffett.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 25.504 punten. De S&P 500 noteerde 0,4 procent in de plus op 2850 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 7854 punten.

Berkshire Hathaway won 3,5 procent na zijn kwartaalupdate. De investeerder boekte meer winst op een hogere omzet, maar gaf geen details over een eventuele inkoop van eigen aandelen. Nieuw beleid bij Berkshire geeft Buffett juist meer mogelijkheden om eigen aandelen in te kopen en daarmee de waarde van het bedrijf op te krikken.

Facebook

Facebook won 3,3 procent aan beurswaarde. Het techbedrijf heeft verscheidene Amerikaanse banken gevraagd om klantinformatie zoals transacties en saldi op rekeningen. Facebook zou nieuwe diensten willen aanbieden en zoekt om die reden toenadering tot de banken. Het socialmediabedrijf wil de gegevens niet gebruiken advertenties te slijten of om met derde partijen te delen.

Tyson Foods won 3,1 procent. 's Werelds op één na grootste vleesverwerker zag zowel de omzet als de winst stijgen. Verder stond PepsiCo (plus 1,8 procent) in de schijnwerpers. Topvrouw Indra Nooyi van de frisdrank- en snackfabrikant kondigde haar vertrek aan, na twaalf jaar aan het roer te hebben gestaan.

Handelsconflict

Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten blijft de gemoederen bezighouden. De Chinese regering liet dit weekend doorschemeren niet uit te zijn op verzoening in het handelsconflict met de VS. De Amerikaanse president Donald Trump is er ondertussen van overtuigd dat zijn importheffingen ,,geweldig goed werken''.

Energiefondsen werden over een breed front vooruitgeholpen door hogere olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 69,35 dollar. Brentolie steeg 1 procent, tot 73,91 dollar per vat. De euro was 1,1558 dollar waard, tegen 1,1563 bij het slot van de Europese beurzen.