Nieuws/Financieel
2399614
Financieel

Rente Turkse schuld boven 20%

Voor Turken is de lira dit jaar bijna 38% minder waard geworden.

Voor Turken is de lira dit jaar bijna 38% minder waard geworden.

Turkse staatsobligaties zijn dinsdag getroffen door zorgen over de economie. De hield op tienjarige schuld is naar een ongekende 20% doorgeschoten. Eerder waren er zorgen over de Turkse lira, die dit jaar 38% waarde heeft verloren.

Voor Turken is de lira dit jaar bijna 38% minder waard geworden.

Voor Turken is de lira dit jaar bijna 38% minder waard geworden.

De Turkse lira is dinsdag na het zware verlies van maandag iets opgeveerd in waarde. Sinds 2001 was de munt niet zo in elkaar geklapt. Handelaren voorzien in de middag een nieuwe verkoopspurt bij opening van Wall Street.

Goldman Sachs waarschuwde dat bij een teruggevallen lirakoers van 7,1 lira in de dollar commerciële banken er niet meer in slagen kapitaal te verkijgen bij de Turkse centrale bank.

Turkse staatsobligaties vervingen de Argentijnse dinsdag als de slechtst presterende in de markt van staatsschulden. De yield, het effectieve rendement, ging naar 20%. Dit toppercentage betekent dat de centrale bank beleggers fors tegemoet moet komen om staatsobligaties af te nemen.

Mogelijk biedt diplomatiek overleg enige verlichting voor de economie. Een Turkse regeringsdelegatie zal naar de Verenigde Staten afreizen om te proberen de problemen tussen de twee landen op te lossen, meldt CNN Türk op basis van diplomatieke bronnen.

Onderliggende zwakte

„Maar onderliggend blijft de munt onder zware druk door de grote onzekerheid over de aanhoudende inflatie en politieke instabiliteit”, aldus Bart Hordijk van Monex Europe.

Beleggers zochten maandag hun heil in andere producten, de munt verloor 4,6%. Richting de nacht naar dinsdag ging het muntenpaar naar een diepterecord sinds de militaire coup in 2016, om vanochtend iets terrein te winnen toen lokale partijen de lira inkochten.

Hordijk: „Vermoedelijk partijen die op een laag punt wat inkopen. Fundamenteel is het probleem voor Turkije er zeker niet door veranderd.”

Zorgen om rente

De centrale bank biedt deze week forse steun aan de munt. Bovendien hoeven commerciële banken minder geld aan te houden.

Zodra de handel op Wall Street dinsdag om half vier opent, wordt meer verkoopdruk verwacht, aldus de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM).

„Er dreigt een kapitaalvlucht uit de lira. Heel zorgelijk. Het leek afgelopen dagen alsof grote partijen de handdoek wierpen nadat president Erdogan meldde de rente niet te willen verhogen en dat ook niet gebeurde”, aldus directeur P.J. Datema van de NBWM.

,,Dat de centrale bank niet onafhankelijk lijkt in zijn rentebeleid, baart markten zorgen”, ziet Datema.

Forse devaluatie

Dit jaar is de lira ruim 38% minder waard geworden tegen de Amerikaanse dollar.

President Erdogan riep dit weekend Turken op hun euro’s en goud onder het kussen vandaan te halen en in te ruilen voor de lira om de munt te stutten. Dat heeft mogelijk tot enige steun geleid. ,,Dat opveren van de lira verbaast wel.”

Volgens zakenbank Nomura ontkomt Turkije er met al deze tegenvallers niet aan de rente naar zeker 20% omhoog te brengen. „En tegen de markt te zeggen niet bang te zijn die rente verder te verhogen. Al het andere dan die toezegging zal niet effectief blijken te zijn”, aldus analist Gullberg van Nomura.