Nieuws/Financieel
2401712
Financieel

'SBM Offshore verhoogt resultaat'

Amsterdam - SBM Offshore heeft naar verwachting in de eerste helft van dit jaar een hoger bedrijfsresultaat behaald, op een licht lagere omzet in vergelijking met vorig jaar. De maritieme oliedienstverlener komt donderdag voorbeurs met cijfers.

Uit een consensus van analistenschattingen op de eigen website van SBM wordt het bedrijfsresultaat (ebitda, directional) geraamd op 586 miljoen dollar. Dat was 431 miljoen dollar in de eerste helft van 2017. Voor de omzet ligt de consensus op 803 miljoen dollar, tegen 835 miljoen dollar een jaar eerder. De nettowinst zou uitkomen op 239 miljoen dollar, van 68 miljoen dollar een jaar geleden.

Vorige maand werd gemeld dat SBM een overeenkomst met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en de Braziliaanse overheid heeft gesloten. Volgens de schikking betaalt SBM circa 299 miljoen dollar. In ruil daarvoor beloven Petrobras en Brazilië geen nieuwe rechtszaken meer te beginnen en mag SBM weer meedoen aan gunningsprocedures. De te betalen som bestaat deels uit een boete en deels uit schadevergoedingen. Het bedrag komt grofweg overeen met het bedrag dat SBM al voor de afwikkeling van de kwestie opzij had gezet.

Corruptiezaak

De corruptiezaak die al voor de rechter is, valt niet onder het gesloten akkoord. In die zaak bepaalde de rechter dat Petrobras een percentage mag inhouden van maandelijkse contractbetalingen.

Verder werd begin juli bekend dat SBM van ExxonMobil een contract heeft gekregen voor werkzaamheden aan een tweede productie- en opslagschip (FPSO) voor het olieveld Liza bij Guyana. Er werden geen financiële details gemeld. SBM is al bezig met een eerste FPSO voor Liza.

SBM hield bij de cijfers over het eerste kwartaal in mei vast aan zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Het bedrijf voorziet een aangepaste omzet van ongeveer 1,9 miljard dollar en een ebitda van 750 miljoen dollar.