2402742
Financieel

Musk overweegt Tesla van beurs te halen

Londen - Topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's Tesla overweegt het bedrijf van de beurs te halen bij een koers van 420 dollar per aandeel. In een tweet laat Musk weten dat de financiering voor een dergelijke stap al gereed is.

De koers van Tesla schoot flink omhoog op de beurs in New York, met 7,4 procent tot 367,25 dollar per aandeel. Vervolgens werd de handel in het aandeel stilgelegd, in afwachting van een persbericht van Tesla. Musk stelde daarin dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over zijn voornemen om Tesla van de beurs te halen. Het aandeel sloot 11% hoger op $379,57.

Bij een koers van 420 dollar per aandeel zou de beurswaarde van Tesla rond 72 miljard dollar liggen. Musk bezit bijna 20 procent van Tesla. Hij meldde tevens te hopen dat na een eventuele privatisering alle huidige aandeelhouders aan boord blijven bij Tesla.

Het is bedrijven toegestaan door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC om belangrijke informatie op sociale media zoals Facebook en Twitter aan te kondigen, zolang investeerders maar weten om welke media het gaat. Verschillende analisten gaven aan dat Musk waarschijnlijk serieus is met zijn aankondiging.

Saudische staatsinvesteringsfonds

De tweet van Musk volgt kort op het bericht in zakenkrant Financial Times dat het Saudische staatsinvesteringsfonds een belang heeft opgebouwd van 3 tot 5 procent in Tesla, aldus bronnen met kennis van de zaak. Het belang van het Saudische Public Investment Fund in Tesla zou tussen 1,7 miljard en 2,9 miljard dollar waard zijn. Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren.

Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.

Op aandelenmarkt gekocht

Volgens Financial Times hebben de Saudi's aan Musk in eerste instantie laten weten bereid te zijn om nieuw uitgegeven aandelen te kopen. Tesla deed hier niets mee, waarna het staatsfonds de aandelen op de aandelenmarkt kocht. Musk zou op de hoogte zijn van het Saudische belang in Tesla.

Het staatsfonds van Saudi-Arabië heeft meer dan 250 miljard dollar aan bezittingen. Volgens een ingewijde had het fonds al contact met Musk sinds de Saudische investering van 3,5 miljard dollar in taxi-app Uber in juni 2016. In maart vorig jaar werd nog bekend dat het Chinese technologieconcern Tencent een belang van 5 procent in Tesla heeft genomen.