Nieuws/Financieel
2403636
Financieel

’Onderzoek marktmanipulatie Elon Musk’

Tesla-topman Elon Musk vloog uit de bocht met zijn tweet.

Tesla-topman Elon Musk vloog uit de bocht met zijn tweet.

Toezichthouders op de beurs gaan onderzoek doen naar de twitter-actie van Tesla-topman Elon Musk die de koers van het aandeel dinsdagavond plotseling met 11% liet stijgen.

Tesla-topman Elon Musk vloog uit de bocht met zijn tweet.

Tesla-topman Elon Musk vloog uit de bocht met zijn tweet.

Dat veronderstelt oud-voorzitter Harvey Pitt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de tegenhanger van de Nederlandse beursautoriteit AFM.

Musk meldde per tweet de producent van batterijauto’s van de beurs te willen halen. Hij wil af van de rompslomp van kwartaalrapportages en beursregels die de groei van zijn concern zouden belemmeren. Bovendien heeft hij zijn haat tegenover short sellers niet onder stoelen of banken gestoken.

Hij meldde daarbij een prijs van $420 per aandeel, waarmee Tesla $82 miljard waard zou zijn inclusief schulden. Het concern heeft nog nooit winst gemaakt. De huidige koers ligt zo’n 10% onder de $420.

Volgens Musks tweets is het geld voor het vertrek van de Amerikaanse beurs ’zekergesteld’.

’Verbijsterend’

Paul Koster, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en voormalig AFM-directielid, lijkt nader onderzoek logisch. Hij noemt de actie van Musk woensdag op BNR Nieuwsradio „een verbijsterende gang van zaken”. Of sprake is van marktmanipulatie vindt hij nog wat voorbarig. Om beleggers te beschermen is direct onderzoek nodig.

Musk moet volgens Koster heel snel duidelijk maken waar de investering vandaan komt om Tesla van de beurs te halen. Daarvoor is zicht op de extra funding nodig.

Lukt dat niet, dan heeft de flegmatieke tech-ondernemer met een wilde tweet-geschiedenis direct de SEC in zijn nek en is een boete waarschijnlijk het gevolg wegens manipulatie van de beurskoers. Musk meldde dat de funding zeker is. Hij verwees naar een interne mail. Naar de funding is verder niet meer verwezen, ook zakenbankiers zouden er niet van op de hoogte zijn.

„Er is alle aanleiding voor een onderzoek, helemaal om het vertrouwen in de markt te houden”, aldus Koster op BNR Radio.

Voormalig SEC-bestuurder Pitt vermoedt dat hem ook fraude ten laste kan worden gelegd.

Marktonderzoeker Morningstar noemt de kans dat Musk het bedrijf van de beurs haalt groter dan Tesla genoteerd te laten.

Om de $71,6 miljard bij elkaar te krijgen zouden volgens Morningstar-analist David Whiston investeerders als SoftBank en Tencent – dat 5% van Tesla in 2017 kocht – serieuze belangstelling kunnen hebben.

420

De Financial Times meldde dinsdag de interesse van een Saudisch investeringsfonds in Tesla. Dat zou $2 miljard beschikbaar hebben gesteld. Kort na dit bericht begon Musk met zijn tweets.

Musk heeft een reputatie om twitter-volgers op de kast te jagen. In april kondigde hij het faillissement van het bedrijf per tweet aan.

De FT meldde woensdag vanuit die tradtie dat de door Musk genoemde getallen van de gedroomde prijs van $420 kunnen verwijzen naar 20 april, de feestdag van Amerikaanse marihuanagebruikers, en het gebruik van softdrugs in het algemeen.