Financieel/Ondernemen
2403898
Ondernemen

#DOORBREKER Marco van der Werf van BIT students

Praktijkonderwijs voor uitblinkers

Marco van der Werf wil alleen de beste techstudenten aan zich binden.

Marco van der Werf wil alleen de beste techstudenten aan zich binden.

Amsterdam - Uit frustraties over het gebrek aan vernieuwing binnen hun eigen studie, startten Marco van der Werf (28) en Dennis Berkhof (26) twee jaar geleden met BIT students. Door bedrijven te helpen bij innovatieve projecten, scheppen ze hun eigen betaalde praktijkonderwijs. Vanaf begin 2019 geven ze ook mbo-leerlingen die kans.

Marco van der Werf wil alleen de beste techstudenten aan zich binden.

Marco van der Werf wil alleen de beste techstudenten aan zich binden.

„Veel studenten die al sinds hun 12de programmeren ervaren studies als Informatica en Kunstmatige Intelligentie als geschiedenisles”, zegt Marco van der Werf. „De programmeertalen die voorbijkomen, kennen we al. We willen juist bezig met nieuwe technologieën zoals blockchain, augmented reality en kwantumcomputing.”

Het aantal studenten dat bij BIT students wil werken, overstijgt het aantal beschikbare plekken. De selectieprocedure is dan ook streng met meerdere testen en een programmeeropdracht van een maand. „We willen alleen de 50 beste techstudenten in ons team.”

Het bedrijf heeft opdrachten gedaan voor onder andere eBay, Philips en Heineken. „We bouwen niet alleen innovaties, we bedenken ook wat ze met nieuwe technologieën kunnen doen.”

Het tarief ligt ruim onder dat van normale consultancybureaus, maar voor de studenten is het een goedbetaalde bijbaan. Gemiddeld verdienen ze €20 per uur. „Klanten profiteren niet alleen van een lager tarief, ook van de grote hoeveelheid kennis die op de universiteit aanwezig is.”

BIT students heeft een kantoor op het Amsterdam Science Park waar de studenten gemiddeld 20 tot 30 uur per week aan opdrachten werken. Met bepaalde projecten kunnen ze ook studiepunten verdienen.

Vanaf volgend jaar beginnen de techstudenten de BIT academy, waar ze gaan samenwerken met 50 leerlingen van Amsterdamse mbo-scholen. „Onder mbo-studenten is genoeg programmeertalent te vinden. Jongens en meiden die, net als ik, al vanaf hun twaalfde aan het programmeren zijn, maar niet de kans hebben gehad een universitaire studie te volgen.”