2403974
Financieel

ABN AMRO stijgt, Ahold daalt op Damrak

Amsterdam - De effectenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Op het Damrak viel het kwartaalbericht van ABN AMRO in goede aarde. Supermarktconcern Ahold Delhaize en voedingsbedrijf Corbion, die ook met cijfers kwamen, werden lager gezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 574,25 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 795,75 punten. De beursgraadmeter in Londen won 0,2 procent, Parijs klom 0,1 procent en Frankfurt bleef vlak.

ABN AMRO ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van 4 procent. De winst van de bank viel in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht. Ook grijpt het financiële concern in bij zijn zakenbank door het schrappen van circa 250 banen en andere besparingen om de winstgevendheid te verhogen.

Corbion

Ahold Delhaize sloot de rij met een verlies van 2 procent. Het supermarktconcern boekte in het tweede kwartaal meer winst, maar minder omzet. In de Verenigde Staten, de grootste markt van het bedrijf, was sprake van een daling van de omzet met bijna 8 procent.

In de MidKap stond Corbion onderaan met een min van 4 procent. Het voedingsconcern kampte met nadelige wisselkoerseffecten en zag de omzet en het bedrijfsresultaat dalen in de eerste jaarhelft. Optiekketen GrandVision voerde de stijgers aan met een winst van 2,1 procent na een adviesverhoging door HSBC. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM daalde 1,4 procent na de vervoerscijfers.

In Kopenhagen zakte de Deense farmaceut Novo Nordisk meer dan 5 procent. De grootste maker van diabetesmedicijnen ter wereld waarschuwde dat de prijzen in de belangrijke Amerikaanse markt volgend jaar zullen dalen. In Parijs raakte supermarktconcern Casino 8,7 procent kwijt na een adviesverlaging door Bernstein.

Euro

In Frankfurt werden energieconcern E.ON en herverzekeraar Munich Re respectievelijk 1,7 en 3,9 procent lager gezet na opening van de boeken. Grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore, die ook met cijfers kwam, daalde 1,6 procent in Londen.

De euro was 1,1617 dollar waard, tegen 1,1594 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 69,19 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 74,62 dollar per vat.